Dijaki in študentje so se poklonili žrtvam napada. Foto: Reuters
Dijaki in študentje so se poklonili žrtvam napada. Foto: Reuters

"V 10 dneh po tem grozljivem terorističnem dejanju bomo oznanilil reforme, zaradi katerih bo, tako verjamem, naša skupnost varnejša," je dejala na novinarski konferenci po seji kabineta in dodala, da so odločitev sprejeli soglasno. Ob tem je še napovedala preiskavo, ali bi bilo mogoče glede petkovega napada v Christchurchu narediti kaj drugače oz. ali bi se ga dalo preprečiti.

Novozelandska premierka napovedala spremembe

Tarrant se bo branil sam
Petkov grozljiv terorističen napad, v katerem je umrlo 50 ljudi, več deset pa je ranjenih, devet med njimi jih je v kritičnem stanju, je po zadnjih ugotovitvah policije izvedel en napadalec, 28-letni avstralski državljan Brenton Tarrant. Ta je danes opdustil svojega odvetnika in napovedal, da se bo branil sam. Tarrant je prvič pred sodišče stopil v soboto. Sodnik mu je prebral obtožnico za en umor in ga poslal nazaj za zapahe do 5. aprila, ko bo moral spet pred sodišče. Pri tem ga je zastopal odvetnik Richard Peters, ki mu ga je določilo sodišče. A Peters je danes sporočil, da obtoženi ne želi odvetnika. "Želi se braniti samostojno," je povedal odvetni in zavrnil namige, da Tarrant morda ni sposoben za sojenje. "Predstavil se je na zelo racionalen način in kot nekdo, ki ne trpi zaradi duševnih težav. Tako se je predstavil. Videti je bilo, da razume, za kaj gre," je še pojasnil odvetnik Peters.

Prijeli 18-letnika, ki je delil video napada
Prijeli so tudi 18-letnika, ki je delil video prenos petkovega terorističnega napada na mošeji v Christchurchu. Najstnik, čigar imena niso objavili, se je danes pojavil pred sodnikom, ki mu je odredil pripor do naslednje obravnave 8. aprila. Grozi mu več deset let zapora. 18-letnik je ob delitvi videa napada objavil tudi fotografijo napadene mošeje, zraven pa pripisal "cilj osvojen". Obtožen je tudi spodbujanja sovraštva. Za vsako od točk obtožnice mu grozi po 14 let zapora.

Judovska skupnost zbira denar za muslimansko

Judovska skupnost v Pittsburghu je ustanovila sklad za pomoč žrtvam napada na Novi Zelandiji. Ko je lani v napadu na sinagogo v Pittsburghu umrlo 11 ljudi, je tamkajšnja muslimanska skupnost več kot 200.000 dolarjev za pomoč svojcem žrtev, zdaj pa, kot poroča CNN, želijo z zbrano pomočjo pomagati žrtvam napada na muslimansko skupnost na Novi Zelandiji.

Lastnik trgovine z orožjem: Kupil je štiri kose
David Tipple, lastnik trgovine z orožjem, v kateri je napadalec po spletu kupil orožje, je potrdil, da je domnevni napadalec med decembrom 2017 in marcem 2018 kupil štiri kose orožja, kot je zatrdil, pa med njimi ni avtomatskega orožja, s katerim naj bi izvedel petkov pokol v dveh mošejah. Spletni nakup je Tarrant opravil po tem, ko je to potrdila policija. "Zasledili nismo nič nenavadnega. Bil je novi kupec s popolnoma novo licenco," je še dejal Tipple. Policija je sporočila, da je napadalec uporabil orožje, ki je bilo, kot kaže, spremenjeno, da bi bilo še bolj smrtonosno.

Na Novi Zelandiji, ki ima okoli pet milijonov prebivalcev, je po ocenah 1,5 milijona kosov orožja. Dovoljenje za orožje lahko pridobi oseba, starejša od 16 let, za nakup polavtomatskega orožja pa mora imeti oseba najmanj 18 let. Novozelandski radio je poročal, da je leta 2017 dovoljenje za orožje pridobilo 99 odstotkov prosilcev.

Številne žalne slovesnosti
Konec tedna so v več krajih po Novi Zelandiji potekale žalne slovesnosti. Okoli 3.000 šol in fakultet se je v ponedeljek zbralo v parku Hagley blizu mošeje Al Noor, ene izmed dveh napadenih mošej. Voditelji muslimanske skupnosti so ob tem podali sporočila ljubezni, sočutja in hvaležnosti. Mustafa Farouk, predsednik federacije islamskih združenj na Novi Zelandiji, je dejal, da je skupnost v šoku in da žaluje. "Vemo, da živimo v državi, kjer smo dobrodošli, kjer nas imajo radi. To je ena najlepših in najmiroljubnejših držav na svetu," je dejal.