Politični karieri Lija in Šija sta prepleteni že dve desetletji.  Foto: Reuters
Politični karieri Lija in Šija sta prepleteni že dve desetletji. Foto: Reuters

63-letni Li, za katerega je glasovala večina od skupno 3000 delegatov, bo nasledil Li Kečjanga, ki se bo upokojil po desetih letih vodenja kitajske vlade. Ob prisegi na položaj je Li dejal, da si bo prizadeval za zgradnjo uspešne, močne, demokratične, civilizirane, harmonične in velike sodobne socialistične države.

Li je nekdanji vodja komunistične partije v kitajski finančni prestolnici Šanghaj, kjer je pred letom dni nadzoroval nepriljubljeno dva meseca trajajoče zaprtje mesta zaradi množičnega izbruha primerov covida-19, s čimer si je nakopal jezo večine od 25 milijonov tamkajšnjih prebivalcev, a to ni omajalo zaupanja predsednika Šija.

Novi premier velja za pragmatičnega in do zasebnih podjetij naklonjenega politika, ki je po treh letih omejevalnih ukrepov zdaj pred nalogo oživiti drugo največje gospodarstvo na svetu v turbulentnih časih, ko naraščajo napetosti z Zahodom in so številne svetovne družbe začele diverzifikacijo svojih dobavnih verig, da bi zmanjšale odvisnost od Kitajske.

Za Lija je na kongresu glasovalo 2936 delegatov, trije so bili proti, osem pa se jih je vzdržalo. Foto: Reuters
Za Lija je na kongresu glasovalo 2936 delegatov, trije so bili proti, osem pa se jih je vzdržalo. Foto: Reuters

Z Lijevim imenovanjem se prekinja dosedanja tradicija, da se na položaj kitajskega premierja zavihti nekdo, ki je predtem že zasedal visoko mesto v vladi, po navadi podpredsedniški položaj. Da se mu obeta vodenje vlade, je bilo jasno lani oktobra, ko je bil na 20. kongresu kitajske komunistične partije takoj za Šijem imenovan na drugi položaj v najvišjem partijskem organu, sedemčlanskem stalnem komiteju politbiroja.

Previdnost pri pričakovanjih poslovnih krogov

Li je rojen v obalni kitajski pokrajini Džedžjang, kjer je od leta 2004 do leta 2007 vodil kabinet Šija, ko je bil ta pokrajinski partijski voditelj. Ko je leta 2013 Ši postal kitajski predsednik, je Lija imenoval za guvernerja Džedžjanga, kar je že nakazovalo, da se ga pripravlja na pomembnejše vloge in naloge.

Med Šijevo protikorupcijsko kampanjo, ki je odnesla več vplivnih politikov v sosednji pokrajini Džjangsu, je tam kot zaupnik predsednika prevzel vodenje partije in na tem položaju ostal leto dni. Leta 2017 je sledilo imenovanje za pokrajinskega partijskega voditelja v Šanghaju, kar je pogosto odskočna deska za najvišje položaje v državi.

Zdaj že nekdanji premier Li Kečjang si nikoli ni bil tako blizu s predsednikom Šijem, kot to velja za Li Čjanga. Foto: Reuters
Zdaj že nekdanji premier Li Kečjang si nikoli ni bil tako blizu s predsednikom Šijem, kot to velja za Li Čjanga. Foto: Reuters

Med pandemijo je kljub jezi prebivalcev Šanghaja in negodovanju tamkajšnjih podjetnikov zaradi strogih omejitvenih ukrepov neomajno vztrajal pri Šijevi ničelni toleranci do covida-19. A kot je ta mesec poročal Reuters, naj bi bil prav Li najbolj zaslužen, da je Kitajska konec lanskega leta nepričakovano in nenadoma odpravila vse proticovidne ukrepe.

Domači in tuji poslovneži, ki so imeli v preteklosti opravka z Lijem, hvalijo njegov posluh za zasebni sektor in pripravljenost za ukrepanje pri odpravi ovir za poslovanje podjetij. Predsednik ameriško-kitajskega poslovnega sveta Craig Allen je povedal, da si je Li prizadeval izenačiti pogoje za tuja podjetja, in pri tem poudaril hitrost, s katero je ameriškemu proizvajalcu električnih avtomobilov Tesli leta 2019 uspelo postaviti tovarno v Šanghaju.

Sorodna novica "Ši Džinpingu uspelo poenotiti s korupcijo in frakcijskimi boji prežeto kitajsko partijo"

"Jasno je, da ga ni nič oviralo, ko je bila odločitev sprejeta. Pri njegovem odločanju sta bili nekakšna jasnost, avtoriteta, kar resnično pomaga," je za novega premierja dejal Allen.

Vseeno številni analitiki opozarjajo pred prevelikim poudarjanjem Lijevih poslovnih izkušenj, saj je Ši v zadnjem desetletju svojega predsednikovanja vztrajno krepil nadzor komunistične partije nad gospodarstvom. "Zdaj je Li nacionalni voditelj, ki dela pod vodstvom tržno skeptičnega šefa in bo moral uravnotežiti rast z nizom družbenih, tehnoloških in geopolitičnih ciljev," je dejal analitik pri skupini Eurasia Neil Thomas.

Li Čjang postal novi kitajski premier