Ši je bil oktobra lani že potrjen za tretji mandat na čelu kitajske partije. Foto: Reuters
Ši je bil oktobra lani že potrjen za tretji mandat na čelu kitajske partije. Foto: Reuters

Imenovanje sledi obdobju utrjevanja moči Šija, ki mu je centralni komite kitajske komunistične partije že oktobra lani zaupal novi mandat generalnega sekretarja in poveljnika kitajskih oboroženih sil.

Odtlej je Ši prestal obsežne proteste proti kitajski politiki ničelne tolerance do covida-19 in številne smrti, ki so sledile poznejši odpravi izjemno strogih omejitev. Nobeno izmed teh vprašanj sicer ni bilo tema zasedanja ljudskega kongresa, ki poteka v skladu s skrbno pripravljenim scenarijem.

Potrditev za tretji mandat predsednika je bila pričakovana. Za podpredsednika države je kongres imenoval nekdanjega člana stalnega odbora politbiroja, 68-letnega Han Ženga.

V naslednjih dneh sledijo še imenovanja novega premierja in več ministrov. To naj bi bili Šiju zvesti kadri, vključno z nekdanjim šanghajskim partijskim šefom Li Čjangom, ki naj bi zasedel premierski položaj.

Sorodna novica "Ši Džinpingu uspelo poenotiti s korupcijo in frakcijskimi boji prežeto kitajsko partijo"

Reorganizacija vlade

Ljudski kongres je potrdil tudi Šijeve načrte za reorganizacijo vlade, ki naj bi se v prihodnje osredotočila na vodilno vlogo države na področju tehnologije. Kitajski predsednik, ki vidi vse večji pritisk ZDA, želi s tem Pekingu pridobiti prednost na področju svetovne konkurenčnosti.

Med drugim naj bi odpravili približno pet odstotkov delovnih mest v okviru vlade, največ od obsežnega prestrukturiranja leta 1998. Ustanovili bodo novo komisijo za nadzor nad financami, ki naj bi prevzela dosedanjo vlogo centralne banke pri usklajevanju nadzora nad bankami, zavarovanji in zaščito potrošnikov.

Gradnja moderne socialistične države

Vse od Mao Cetunga so kitajski voditelji lahko vodili državo le dva mandata. Oba Šijeva predhodnika, Džang Zemin in Hu Džintao, sta se tako po desetih letih poslovila s položaja. Ši Džinping pa je to omejitev odpravil leta 2018 in si s tem odprl pot do nadaljnjega vodenja države.

Po današnjem glasovanju, na katerem ga je podprlo vseh 2952 delegatov, je Ši že prisegel na položaj in pri tem na dogodku, ki ga je v živo prenašala državna televizija, obljubil, da bo "gradil uspešno, močno, demokratično, civilizirano, harmonično in veliko moderno socialistično državo".

Ši novi mandat začenja v obdobju, v katerem se drugo največje gospodarstvo na svetu spopada z več težavami, od upočasnjujoče rasti do vse nižjega števila rojstev. Odnosi z ZDA so na izjemno nizki ravni, pri čemer sta velesili v sporu glede številnih vprašanj, od človekovih pravic do trgovine in tehnologije.

Kitajski ljudski kongres Ši Džinpingu podelil še tretji mandat