Li Čjang je bil od koncu zasedanja kritičen tudi do ZDA, a je obenem pozval k sodelovanju med državama.

Po koncu zasedanja je imel novi premier brifing, ki je trajal uro in pol. Kot poroča Reutes, je bil to eden krajših brifingov, številni v preteklosti so trajali več kot dve uri. Foto: Reuters
Po koncu zasedanja je imel novi premier brifing, ki je trajal uro in pol. Kot poroča Reutes, je bil to eden krajših brifingov, številni v preteklosti so trajali več kot dve uri. Foto: Reuters

Kitajska vlada je ta mesec cilj gospodarske rasti postavila pri približno petih odstotkih, kar je eden najnižjih v več desetletjih. Lani si je želela doseči 5,5-odstotno rast, a je na koncu zaradi posledic strogih protikoronskih ukrepov in krize na trgu nepremičnin zabeležila triodstotno.

Li, eden najtesnejših zaveznikov predsednika Ši Džingpinga, ki je bil minuli konec tedna potrjen za premierja, po tem ko se je po dveh mandatih poslovil Li Kečjang, je danes opozoril na težave pri doseganju cilja tudi letos. "Bojim se, da doseči cilj rasti pet odstotkov ne bo lahka naloga in treba bo podvojiti naša prizadevanja," je na na novinarski konferenci ob koncu zasedanja ljudskega kongresa dejal Li. "Stabilizacija gospodarske rasti je zahtevna naloga, ne le za Kitajsko, temveč tudi za vse države na svetu," je, kot poroča nemška tiskovna agencija DPA, še dejal Li.

Da bi spodbudila gospodarstvo, namerava Kitajska letos v primerjavi z lanskim letom še nekoliko povečati dolg. Med drugim proračun, ki ga je danes potrdilo nekaj manj kot 3000 delegatov, zaradi geopolitičnih napetosti predvideva 7,2 odstotka več sredstev za vojsko.

"Gospodarski razvoj je ključen za nova delovna mesta," je po koncu zasedanja dajal 63-letni premier. Ob tem je napovedal izboljšanje pogojev za zasebni sektor. "Zasebni podjetniki in podjetja bodo imela boljše okolje in več prostora za razvoj," je dejal in napovedal okrepitev podpore zasebnemu sektorju.

Sorodna novica Novi kitajski premier Li Čjang napoveduje gradnjo demokratične in sodobne socialistične države

"Kitajska in ZDA bi morale in morajo sodelovati"

Li je danes poudaril tudi ZDA, s katerimi je Peking trenutno tako glede trgovine, tehnologije kot varnosti v najslabših odnosih v več desetletjih. "Obkolitev in zatiranje nista v korist nikogar," je dejal. "Kitajska in ZDA bi morale in morajo sodelovati. Ko Kitajska in ZDA delujejo skupaj, lahko veliko dosežemo."

Prvič, odkar mu je kongres podelil tretji mandat na čelu države, je delegate nagovoril tudi Ši Džingping, ki je poudaril pomen okrepitve nacionalne varnosti. "Varnost je zibelka razvoja, stabilnost pa predpogoj za blaginjo," je dejal. Zavzel se je za posodobitev vojske, ki da naj postane jekleni "veliki Kitajski zid" za zaščito nacionalne suverenosti in varnosti. Pozval je še k utrditvi stabilnosti v Hongkongu in k združitvi s Tajvanom, ki ga Kitajska dojema kot del svojega ozemlja. "Velika pomladitev kitajskega naroda je vstopila v nepovraten zgodovinski proces," je menil in obljubil, da bodo v tretjem mandatu njegova misija potrebe države.

Uroš Lipušček o Šijevem vodenju Kitajske