Sestava nove vlade odraža Novo Zelandijo, pravi premierka Ardern. Foto: Reuters
Sestava nove vlade odraža Novo Zelandijo, pravi premierka Ardern. Foto: Reuters

Namestnik premierke je postal dozdajšnji finančni minister Grant Robertson, ki pa ohranja tudi položaj na tem ministrstvu. Robertson je prvi odkrito istospolno usmerjeni namestnik premierja v državi, poroča Al Džazira.

Nova zunanja ministrica je postala Nanaia Mahuta, pripadnica maorske skupnosti, ki ima na obrazu, na bradi, tradicionalno maorsko tetovažo "moko kauae".

40-letna premierka, vodja laburistov, je dejala, da so si nadarjeni člani njene ekipe imenovanje zaslužili. Poudarila je, da vlada odraža Novo Zelandijo, ki jo je izvolila. "Mislim, da moramo biti kot država na to ponosni," je dejala.

Zaradi prepričljive zmage na volitvah 17. oktobra je lahko premierka Ardern sestavila prvo enostrankarsko vlado od leta 1996, ko je Nova Zelandija prevzela proporcionalni volilni sistem.

"Naslednja tri leta bodo za Novo Zelandijo zelo težka," je dejala premierka. Po njenih besedah država ne bo odporna proti učinkom covida-19 po svetu.

V vladi je po novem tudi minister za odziv na covid-19, na tem mestu je nekdanji minister za zdravstvo Chris Hipkins. Vodja novega ministrstva se bo lahko po besedah premierke osredotočil na nadzor meja in osamitve.

Jacinda Ardern je kljub močni zmagi sklenila dogovor o sodelovanju z Zeleno stranko, po katerem bosta dve ministrstvi vodili vodji te stranke. James Shaw bo vodil ministrstvo za podnebne spremembe, Marama Davidson pa bo vodila ministrstvo na področju preprečevanja družinskega in spolnega nasilja. Onadva sicer ne bosta del vlade.

Sodelovanje z Zeleno stranko naj bi laburistični vladi zagotovilo dodatno stabilnost.

Nova vlada bo prisegla v petek.