Jacinda Ardern je priznala, da je pred časom uživala marihuano. Foto: Reuters
Jacinda Ardern je priznala, da je pred časom uživala marihuano. Foto: Reuters

40-letna Ardernova je na Novi Zelandiji pomembno prispevala k zajezitvi širjenja novega koronavirusa, zato pred splošnimi volitvami, ki bodo 17. oktobra, uživa podporo, ki pa raste tudi vodji opozicijske Nacionalne stranke Judith Collins.

Na srednem drugem soočenju pred volitvami je Ardernova na vprašanje, ali je že kdaj uživala marihuano, odgovorila: "Ja, sem, pred mnogo leti."

Ob tem je poudarila, da bo šele po volitvah na referendumu o uporabi marihuane razkrila, kako je volila. "Jasno sem se odločila, da želim, da se o tem odloči novozelandska javnost in da to ni stvar politike," je razložila.

Collinsova je po drugi strani dejala, da marihuane še nikoli ni uživala in bo volila proti njeni legalizaciji.

Judith Collins je poudarila, da marihuane še nikoli ni poskusila. Foto: Reuters
Judith Collins je poudarila, da marihuane še nikoli ni poskusila. Foto: Reuters

Različni mnenji o Trumpu

Obe kandidatki sta odgovarjali tudi na vprašanje, ali ima Donald Trump nevaren vpliv na svet.

Collinsova je pohvalila dogovor o normalizaciji odnosov med Izraelom in Združenimi arabskimi emirati ter Bahrajnom.

"V resnici je to bolje kot vojna. Ni bil pripravljen začeti vojne," je Collinsonova dejala o Trumpu, Ardernova pa je odvrnila: "Nas mora skrbeti, ko je edina dobra stvar, ki jo lahko rečeš, to, da ni bilo vojne?"

Ardernova je opozorila, da je Trump širjenje novega koronavirusa v ZDA primerjal z njegovim širjenjem na Novi Zelandiji, s čimer se ne strinja. Na Novi Zelandiji je namreč umrlo 25 ljudi s covidom-19, kar jo uvršča med države, kjer je umrlo najmanj bolnikov s covidom-19, medtem ko jih je v ZDA umrlo več kot 200.000.