Nova Zelandija namerava povsem zmanjšati izpuste toplogrednih plinov do leta 2050. (Fotografija je simbolična.) Foto: Reuters
Nova Zelandija namerava povsem zmanjšati izpuste toplogrednih plinov do leta 2050. (Fotografija je simbolična.) Foto: Reuters

Vlada bo predlog za podnebne izredne razmere vložila naslednjo sredo. "Vedno smo imeli podnebne spremembe za veliko grožnjo naši regiji in pi tem moramo nemudoma ukrepati," je dejala premierka Jacinda Ardern.

Kot je dodala, v prejšnjem mandatu v parlamentu "žal" niso mogli sprejeti takšnega ukrepa, zdaj pa ga lahko.

Vlada premierke Ardernove je v prejšnjem mandatu dosegla sprejetje zakona, ki postavlja okvir za izničenje izpustov toplogrednih plinov do leta 2050. Zakon je imel podporo več strank v parlamentu.

Če bodo razglasili podnebne izredne razmere, se bo Nova Zelandija pridružila državam, kot so Kanada, Francija in Združeno kraljestvo, ki se podobno spopadajo s podnebnimi spremembami. Prejšnji teden je podnebne izredne razmere razglasila tudi Japonska.

Levosredinska Laburistična stranka Jacinde Ardern je prejšnji mesec osvojila največjo zmago na volitvah v pol stoletja. Volivci in volivke so premierko nagradili za njen odziv na pojav novega koronavirusa.

Močna zmaga laburistom omogoča samostojno vladanje, kljub temu pa so sklenili dogovor o sodelovanju z Zeleno stranko.