Raziskovalci so novi greben odkrili v okviru enoletnega raziskovanja morij okoli Avstralije. Pravijo, da so odkrili tudi do 30 novih živalskih vrst, vključno z
Raziskovalci so novi greben odkrili v okviru enoletnega raziskovanja morij okoli Avstralije. Pravijo, da so odkrili tudi do 30 novih živalskih vrst, vključno z "najdaljšim dokumentiranim morskim bitjem", ki v dolžino meri 45 metrov. Na sliki je prizor z Velikega koralnega grebena. Foto: EPA

Strukturo, ločeno od Velikega koralnega grebena, so ob rtu York na severu države znanstveniki odkrili prejšnji teden, ko so ustvarjali tridimenzionalni zemljevid morskega dna na tem območju, poroča BBC.

Ekipa na krovu raziskovalne ladje v lasti neprofitnega kalifornijskega Oceanskega inštituta Schmidt je za raziskovanje grebena uporabljala podvodnega robota. Ta je v nedeljo v živo prenašal odkritje na spletni platformi YouTube.

Izvršna direktorica inštituta Jyotika Virmani je dejala, da to, da so na območju tako poznanega območja odkrili nov, polkilometrski greben, kaže, kako "skrivnosten je svet takoj za našo obalo". Zdaj bodo poskušali proučiti vlogo novega grebena na tem območju.

Novi greben je prvi tovrstni, ki so ga na območju odkrili od konca 19. stoletja, pravijo znanstveniki. V regiji je poznanih še sedem drugih visokih grebenov. Novi greben ni del osrednjega dela Velikega koralnega grebena.

Opisujejo ga kot podobnega bodalu, širok je 1,5 kilometra, visok pa 500 metrov. Njegov najbolj plitek del leži le 40 metrov pod vodno gladino.

Podnebne spremembe močno ogrožajo koralni greben

Veliki koralni greben je največji koralni greben na svetu. Tam živi več kot 1500 vrst rib, 411 vrst koral in več deset drugih vrst. Dolg je 2300 kilometrov, leta 1981 pa je bil priznan kot območje svetovne dediščine.

V zadnjih letih pa je greben močno poškodovala višja temperatura vode, zaradi česar umirajo korale, druge vrste so odšle z območja, pospešeno pa rastejo alge.

Kot je ugotovila raziskava, objavljena ta mesec, je Veliki koralni greben od leta 1995 izgubil več kot polovico svojih koral zaradi toplejšega morja kot posledice podnebnih sprememb.