Veliki koralni greben propada. Foto: Reuters
Veliki koralni greben propada. Foto: Reuters

Veliki koralni greben, ki je dom več kot tisočim živalskim vrstam, je v zadnjih letih prestal šest ciklonov, dve obsežni beljenji koral in več napadov plenilske bodičaste morske zvezde. Posledici sta bili umiranje koral in uničujoč vpliv na njegov dolgoročni obstoj, piše BBC.

"Stanje še nikoli do zdaj ni bilo tako kritično," navaja poročilo avstralske vlade. Prav zato se kaj hitro lahko zgodi, da Unescov odbor ta naravni zaklad odstrani s seznama svetovne dediščine, ki je bil kot tak prepoznan leta 1981, in ga uvrsti na seznam ogroženih vrst.

Stanje grebena iz leta v leto slabše

Agencija za morski park na Velikem koralnem grebenu (GBRMPA) mora avstralski vladi vsakih pet let oddati poročilo o stanju svetovne dediščine.

V prvem poročilu leta 2009 so znanstveniki ocenili, da je stanje grebena "na točki preloma med pozitivno in usodnejšo prihodnostjo". V poročilu, ki je sledilo leta 2014, je bilo stanje grebena že slabše.

Avstralski Veliki koralni greben v zelo slabem stanju

Dvig temperature morja je v letih 2016 in 2017 vodil k obsežnemu beljenju koral, zaradi česar je bil uničen velik del morskega habitata. Posledica tega je upad števila novih koral na 1.500 kilometrov dolgem grebenu, in sicer za 89 odstotkov.

Okoljevarstvene skupine pozivajo k ukrepanju

Po objavi poročila avstralske vlade so se že aktivirale številne okoljevarstvene skupine, ki pozivajo k svetovnemu ukrepu zajezitve podnebne krize in k dodatni zaščiti Velikega koralnega grebena, poroča BBC.

"Tok dogodkov lahko obrnemo, a le, če bo premierka vodila vlado, ki bo hotela greben rešiti. Rešiti pa pomeni, da je voditeljica tukaj, na mednarodni ravni pa si prizadeva za znižanje škodljivih izpustov," je dejala Imogen Zethoven iz društva za zaščito avstralskega morskega življenja.