Foto: Reuters
Foto: Reuters

Gre za avstralskega državljana Joela Cauchija, za katerega policija meni, da je imel "duševne težave".

Cauchi je vstopil v priljubljeno nakupovalno središče Westfield Bondi Junction nedaleč od znamenite sydneyjske plaže Bondi in začel z nožem zabadati obiskovalce, pri čemer je umrlo pet žensk in en moški. Še več ljudi je bilo ranjenih, vključno z devetmesečnim dojenčkom.

Sorodna novica Moški v nakupovalnem središču v Sydneyju zabodel več ljudi. Mrtvih najmanj šest ljudi.
Moškega je ubila policistka, ko ji je ta zagrozil z nožem. Foto: Reuters
Moškega je ubila policistka, ko ji je ta zagrozil z nožem. Foto: Reuters

Policijska načelnica Novega Južnega Walesa Karen Webb je na vprašanje novinarjev, ali meni, da si je Cauchi za tarčo vzel ženske, odgovorila, da je to "očitna smer preiskave".

Je pa ob tem dodala, da pokola ne bi označila za "teroristično dejanje", in ponovila, da policija meni, da storilca ni vodil "ideološki vzgib".

Cauchi je bil sicer policiji znan, a v svoji domači zvezni državi Queensland ni bil nikdar aretiran, prav tako proti njemu ni bila vložena kaka obtožnica.

Vrsto let je živel potujoče, prvič pa so mu diagnozo duševne bolezni postavili pri 17 letih, je navedla policija.

Cauchijeva družina obsodila napad

Cauchijeva družina je njegova dejanja označila za "grozljiva" in povedala, da je imel duševne težave "že od najstniških let".

"Popolnoma obupani smo zaradi travmatičnih dogodkov, ki so se zgodili včeraj v Sydneyju," so sporočili. "Naše misli so s svojci in prijatelj žrtev in tistih, ki še vedno okrevajo. Joelova dejanja so bila resnično grozljiva in še vedno skušamo razumeti, kaj se je zgodilo."

Ob tem so dodali, da so v stiku s policijo in da ne gojijo "nobenih zamer" do policistke, ki je Cauchija ustrelila. "Zgolj opravljala je svoje delo obvarovati ostale in upamo, da se s situacijo dobro spopada."

Nakupovalno središče Westfield Bondi je eno največjih v Avstraliji. Foto: Reuters
Nakupovalno središče Westfield Bondi je eno največjih v Avstraliji. Foto: Reuters

Motiv neznan

Prve preiskave manjšega skladišča, ki ga je imel Cauchi v lasti v Sydneyju, niso podale morebitnega motiva za njegovo dejanje, je sporočila policija. Oblasti se še vedno trudijo obvestiti vse družine žrtev, saj dve od njiju nimata svojcev v Avstraliji.

Premier Anthony Albanese je napad opisal kot "neopisljiv in nerazumljiv", ob tem pa ponovno pohvalil ukrepanje policistke, ki se je spopadla s Cauchijem in ga ustrelila, ko je dvignil nož proti njej.

"Čudovita inšpektorica, ki je sama stekla naravnost v nevarnost in odstranila grožnjo ostalim, ne da bi pomislila na tveganje za lastno varnost," jo je pohvalil premier in se zahvalil tako policistki kot drugim ekipam. Policija je razkrila ime policistke kot Amy Scott, a ob tem dodala, da ne misli javno spregovoriti o dogodku, poroča BBC.

Tovrstni napadi so sicer redki v Avstraliji, ki ima ene najstrožjih zakonodaj o orožju na svetu.