Fotografijo iz leta 2009 je v torek objavil britanski Guardian, na njej pa je prikazan vojak, še vedno pripadnik avstralske vojske, ki pije pivo iz proteze v neuradnem lokalu v vojaškem oporišču v Tarin Kovtu, glavnem mestu afganistanske pokrajine Uruzgan. Na drugih fotografijah so prikazani vojaki med plesom z nogo.

"To je najbolj odvratna, šokantna in grozljiva podoba, kar sem jih kdaj videl," je za Guardian dejal Hajatula Fazli, član pokrajinskega sveta v Uruzganu. "Še bolj boleče je, če upoštevaš, da so bili ti vojaki tu, da nam pomagajo in nas varujejo. To je sramotno," je dejal.

Predstavnik Afganistanske neodvisne komisije za človekove pravuce Zabiula Farhang pa je dejal, da fotografije kažejo, da avstralski vojaki "niso imeli nikakršnega spoštovanja do življenja Afganistancev tukaj".

Hasan Anvari, aktivist v mestu Balk, je dodal, da bodo fotografije še okrepile talibansko propagando, če odgovorni ne bodo kaznovani.

Fotografija je bila objavljena po objavi izsledkov štiriletne preiskave ravnanja avstralskih posebnih enot v Afganistanu, ki je njene pripadnike povezala z umorom 39 zapornikov in civilistov ter krutim ravnanjem z drugimi Afganistanci.

Preiskava je pokazala tudi "verodostojne informacije", da je bilo 25 zdajšnjih ali nekdanjih avstralskih vojakov vpletenih v hude zločine. Med domnevnimi žrtvami ni bilo borcev.
Eden izmed incidentov, glede katerega je v poročilu veliko prikritega, je opisan kot "morda najsramotnejši del avstralske vojaške zgodovine".

Vzpostavljen je urad posebnega preiskovalca, ki bo preganjal zločine, opisane v poročilu.