Na rusko vojaško letalo sta se odzvali reaktivni letali južnokorejske vojske. Foto: EPA
Na rusko vojaško letalo sta se odzvali reaktivni letali južnokorejske vojske. Foto: EPA

Rusko vojaško reaktivno letalo je južnokorejski prostor kršilo dvakrat, zaradi česar sta se odzvali južnokorejski reaktivni letali F-15k in F-16k, ki sta izstrelili opozorilne strele, je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil neimenovani predstavnik južnokorejskega združenega poveljstva.

Prva kršitev se je zgodilo okoli 9.00 po krajevnem času in je trajala tri minute. Čez uro in pol se je letalo vrnilo in ponovno kršilo južnokorejski zračni prostor, tokrat za štiri minute, so še sporočili iz južnokorejske vojske.

Južna Koreja: Vojska izstrelila opozorilne strele proti ruskemu letalu

Moskva je v odzivu zanikala, da bi njena letala kršila južnokorejski zračni prostor. Dodali so, da sta ruska reaktivca opravila načrtovano urjenje nad mednarodnimi vodami. "Dva strateška bombnika Tu-95 ruskih zračnih sil sta izvedla načrtovan polet nad nevtralnimi vodami Japonskega morja," je v sporočilu za javnost zapisalo rusko zunanje ministrstvo.

Po poročanju nemške tiskovne agencije DPA naj bi južnokorejski zračni prostor kršila tudi kitajska vojaška letala. Ni znano, ali je šlo za skupen manever ruske in kitajske vojske. Peking se prav tako še ni odzval.

Vojska incident preiskuje

V Seulu so še dodali, da je rusko letalo tokrat prvič kršilo južnokorejski zračni prostor in da južnokorejska vojska incident preiskuje. Ta se je zgodil v bližini otočja Dokdo po korejsko in Takešima v japonščini. Gre za sporno otočje v Japonskem morju, ki je pod nadzorom Južne Koreje, a si ga lasti Japonska.

Kitajska je v odzivu prav tako zavrnila, da bi kitajska vojaška letala kršila južnokorejski zračni prostor. Ob tem so na kitajskem zunanjem ministrstvu poudarili, da južnokorejsko protizračno identifikacijsko območje ni zračni prostor Južne Koreje, zaradi česar imajo vse države pravico do svobode gibanja znotraj tega območja, poroča Reuters.

Japonska je sporočila, da so po južnokorejskih strelih proti ruskemu vojaškemu letalo vzleteli tudi njeni reaktivci. Rusko letalo je v bližini otočja Takešima dvakrat kršilo japonski zračni prostor, je na novinarski konferenci sporočil tiskovni predstavnik japonske vlade Jošihide Suga. Dodal je, da je Japonska na Moskvo in Seul naslovila oster protest zaradi incidenta v bližini japonskega ozemlja.