Mnogi ugibajo, da naj bi severnokorejski voditelj Kim Džong Un (levo) po propadlih pogajanjih z ZDA poskušal še bolj okrepiti odnose z Rusijo. Foto: Reuters
Mnogi ugibajo, da naj bi severnokorejski voditelj Kim Džong Un (levo) po propadlih pogajanjih z ZDA poskušal še bolj okrepiti odnose z Rusijo. Foto: Reuters

Novica je sicer odjeknila pred nekaj dnevi, a jo je zdaj potrdila tudi Severna Koreja, ki pa ni izdala točnega datuma in kraja. Ruski časopis Kommersant, ki se sklicuje na več zanesljivih virov, je zapisal, da naj bi bilo srečanje v Vladivostoku v Rusiji, in sicer 25. aprila.

Vladimir Putin in Kim Džon Un se bosta sestala približno dva meseca po tem, ko so konec februarja v vietnamskem Hanoju propadli pogovori med severnokorejskim voditeljem in ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Kim se je v zadnjem letu štirikrat srečal s kitajskim predsednikom Ši Džipingom, zdaj pa po mnenju analitikov išče širšo mednarodno podporo v neodločeni bitki z ZDA.

Po poročanju ruskega časopisa Izvestja, ki se je skliceval na ruske diplomatske vire, naj bi se voditelja srečala v Vladivostoku na vzhodu Rusije blizu meje s Severno Korejo. Srečanje naj bi potekalo pred obiskom Putina na Kitajskem, predvidenem za 26. in 27. april.

Južna Koreja obisk pozdravlja

Neimenovani višji uradnik iz južnokorejskega predsedniškega urada je dejal, da Južna Koreja pozdravlja srečanje, ki bi lahko prispevalo k nadaljnji denuklearizaciji Korejskega polotoka.

Rusija ima razmeroma tople odnose s Pjongjangom, državi med drugim pomaga z dobavo hrane, ruski predsednik Vladimir Putin pa že nekaj časa izraža pripravljenost na srečanje z voditeljem Severne Koreje.

To bo sicer prvo srečanje voditeljev teh dveh držav po osmih letih, ko sta se sestala Kim Džong Il in takratni ruski predsednik Dmitrij Medvedjev.

Moskva se je že zavzela za omilitev mednarodnih sankcij proti Severni Koreji, ZDA pa Rusijo obtožujejo poskusov pomoči Pjongjangu, da bi se ta lahko izognil nekaterim ukrepom, kar Rusija zanika.