Skupine Mednarodne federacije Rdečega križa in Rdečega polmeseca med razdeljevanjem paketov domačinom po potresu v pokrajini Džalalabad. Foto: Reuters
Skupine Mednarodne federacije Rdečega križa in Rdečega polmeseca med razdeljevanjem paketov domačinom po potresu v pokrajini Džalalabad. Foto: Reuters
Abdul Khaliq
Vodja Action Aida Abdul Halik je za Reuters dejal, da pakistanske oblasti niso navedle razlogov, vendar humanitarci možnosti za pritožbo nimajo. Foto: Reuters

Ukrep je med drugim doletel ActionAid, Open Society Foundation, Save the Children in Plan International, so sporočili neimenovani viri na pakistanskem notranjem ministrstvu.

Uradni razlog za odločitev ni znan, so pa omenjeni viri povedali, da pakistanske obveščevalne službe sumijo, da zahodne države, zlasti ZDA, te organizacije izkoriščajo za vohunjenje. Organizacije se bodo po pol leta lahko znova prijavile in začele delovati v skladu z novimi, strožjimi pravili.

ActionAid in Plan International sta za BBC potrdili, da sta od pakistanskih oblasti prejeli pismo, v katerem so ju obvestile o odredbi. Vodja Action Aida Abdul Halik (Abdul Khaliq) je za Reuters dejal, da pakistanske oblasti niso navedle razlogov, vendar možnosti za pritožbo nimajo. Plan International je v izjavi sporočil, da trenutno podpira 1,6 milijona pakistanskih otrok in da so razžaloščeni nad odločitvijo.

Podoben ukrep o izgonu mednarodnih nevladnih skupin je decembra lani sprejela tudi prejšnja vlada, vendar po pritisku Zahodnih držav nikoli ni bil uresničen. Takrat so zaradi "delovanja proti državi" želeli izgnati 27 nevladnih skupin.

Lov na bin Ladna pod pretvezo cepljenja
Pakistanske obveščevalne službe so do nevladnih organizacij zadržane vse od razkritja lažnega programa cepljenja leta 2011, ki ga je pod krinko nevladne organizacije izvajala CIA, da bi izsledila vodjo teroristične mreže Al Kaida Osamo bin Ladna. Pomoči ameriški obveščevalni službi so obdolžili organizacijo Save the Children, ki pa obtožbe zanika, medtem ko je zdravnik, ki naj bi vodil cepljenje, še vedno v zaporu, poroča nemška tiskovna agencija DPA.