V potresu ranjeni deček. Foto: EPA
V potresu ranjeni deček. Foto: EPA

Potres je imel središče v globini devetih kilometrov, ranjenih je bilo najmanj 200 ljudi. Za številne izmed 200 smrtnih žrtev je bilo usodno zrušenje stavb.

Središče potresa je bilo 15 kilometrov severovzhodno od Harnaja. Foto: EPA
Središče potresa je bilo 15 kilometrov severovzhodno od Harnaja. Foto: EPA

Ameriški seizmološki urad (USGS) je moč potresa ocenil na 5,9, središče pa je imel 15 kilometrov severovzhodno od Harnaja.

Tresenje tal so čutili po vsem Beludžistanu, ki meji na Afganistan in Iran, vključno z regionalno prestolnico Kveta, ki leži približno 170 kilometrov zahodno od Harnaja.

Bolnišnice delovale brez elektrike

Najhuje je prizadeto odročno gorato okrožje Harnaj, kjer reševanje otežuje pomanjkanje ustreznih cestnih povezav, elektrike in pokritosti mobilnega omrežja.

Zaradi prekinjene oskrbe z električno energijo so morali zdravstveni delavci v slabo opremljenih bolnišnicah do zore delati ob svetilkah in prenosnih telefonih.

V rudniku ujeti rudarji

Po informacijah oblasti v Beludžistanu je v potresu umrlo 20 ljudi, med katerimi naj bi bilo šest otrok. Oblasti se bojijo, da bi lahko število še naraslo. Poškodovanih naj bi bilo med 200 in 300 ljudi.

Iz rudnika na obrobju mesta Harnaj pa poročanju o ujetih 15 rudarjih, ki jih že rešujejo.

Leta 2015 je v potresu z močjo 7,5 v Pakistanu in Afganistanu umrlo skoraj 400 ljudi. Potres z magnitudo 7,6 je bil leta 2005 usoden za več kot 73.000 ljudi, 3,5 milijona jih je ostalo brez strehe nad glavo, večina v Kašmirju.