Nakup maseratijev je razjaril prebivalce Papue Nove Gvineje. Foto: Reuters
Nakup maseratijev je razjaril prebivalce Papue Nove Gvineje. Foto: Reuters

Vozila so na otok prepeljali in jih dali v uporabo uradnikom, da bi omogočili največje mogoče udobje voditeljem in članom njihovih delegacij, ki so se udeležili srečanja. Nakup vozil je izzval javni pogrom, zato je vlada obljubila, da bo vozila po novembrskem srečanju prodala na dražbi.

A po koncu srečanja je 284 vozil različnih znamk, od landcruiserja do mazde, preprosto izginilo, je navedel policijski poveljnik Dennis Corcoran. "Osebju so dali na voljo 284 vozil in še vedno jih niso vrnili." Da bi vozila našli, so vzpostavili posebno policijsko enoto, poroča BBC. Corcoran je sicer zatrdil, da je prepričan, da bodo našli vsa vozila, saj imajo sezname, kdo jih je predal in prevzel.

Maseratiji so na varnem
Ob tem je dodal, da k sreči vedo, kje so najdražja vozila, med njimi so maseratiji, vredni več kot 100.000 dolarjev. "Vseh 40 maseratijev in trije bentleyji so v vrhunskem stanju in so pod ključem," je še pojasnil. Po podatkih policije je bilo devet vozil ukradenih, pri nekaterih so bili ukradeni posamezni deli, nekatera vrnjena vozila pa so "bila precej resno poškodovana."

Oblasti Papue Nove Gvineje, ki ima 7,3 milijona prebivalcev, so upale, da bodo s tem, da gostijo srečanje Apeca, privabile nove investicije in mednarodno pozornost. Velik finančni zalogaj pa je močno obremenil proračun, pri izvedbi pa so pomagale tudi druge države. Tako so Avstralija, ZDA in Nova Zelandija poslale posebne varnostne enote, ki so skrbele za varnost udeležencev vrha.

Tiskovni predstavnik vlade Chris Hawkins je v odzivu dejal, da je bilo treba dogodek pripraviti na primerni ravni, ob tem pa dodal, da številna vozila še niso bila vrnjena, ker jih uporabljajo reševalci, gasilci in drugi javni uslužbenci.