Kitajsko zunanje ministrstvo odgovarja, da gre za povračilen ukrep ZDA. Foto: Reuters
Kitajsko zunanje ministrstvo odgovarja, da gre za povračilen ukrep ZDA. Foto: Reuters

Novinarji omenjenih časopisov imajo zdaj deset dni časa, da vrnejo svoje novinarske dovolilnice, kitajsko zunanje ministrstvo pa je od njih zahtevalo tudi informacije o njihovih dejavnostih na Kitajskem. Po podatkih Kluba tujih dopisnikov na Kitajskem gre za prvi neposredni izgon tujih novinarjev iz Kitajske od leta 1998.

Kitajski ukrep novinarjem treh hiš tudi ne dovoljuje, da bi delali v polavtonomnih območjih Hongkongu ali Macau, kjer je svoboda medijev večja kot v osrednji Kitajski, poroča BBC.

Na zunanjem ministrstvu v Pekingu so pojasnili, da gre za povračilni ukrep na odločitev Washingtona, da zmanjša število kitajskih državljanov, ki delajo za kitajske državne medije v ZDA. "Na vsak način gre za legitimno in upravičeno samoobrambo," so sporočili z zunanjega ministrstva. "Kar so naredile ZDA, meri samo na kitajske medijske organizacije in je posledica miselnosti iz časa hladne vojne in ideoloških nasprotij."

Spor se je zaostril na začetku meseca, ko je Washington kitajske državne medije, ki delujejo v ZDA, razglasil za tuje misije. Predtem so kitajske oblasti izgnale tri novinarje Wall Street Journala – dva Američana in Avstralca, in sicer zaradi naslova komentarja v časopisu, ki je bil po mnenju Kitajcev rasističen.

Izgnani novinarji niso sodelovali pri komentarju z naslovom Kitajska je pravi bolnik Azije.

Ameriški podpredsednik Mike Pence je v odzivu na izgon novinarjev Peking pozval, naj razmisli o "nesrečni" potezi, kot je opisal kitajski ukrep. "Obžalujem današnjo odločitev Kitajske, da še bolj omeji medijsko svobodo, ki bi bila, iskreno povedano, zelo dobra za kitajske državljane v teh za globalni svet zelo zahtevnih časih, ko je več informacij in večja preglednost tisto, kar bo reševalo življenja." Po njegovih besedah ne gre enačiti državnih medijev, ki odgovarjajo Pekingu, in neodvisnih ameriških medijev, ki lahko svobodno poročajo in sprašujejo kritična vprašanja. Kitajci "preprečujejo svetu, da izve, kaj se zares dogaja v njihovi državi", je opozoril.