Michelle Bachelet je poudarila, da njen obisk ni bil preiskava. Foto: EPA
Michelle Bachelet je poudarila, da njen obisk ni bil preiskava. Foto: EPA

Komisarka, ki končuje enotedenski obisk na Kitajskem v regiji Sinkiang, kjer živi muslimanska manjšina Ujgurov, je Peking pozvala, naj se v tej regiji izogiba samovoljnim ukrepom.

Človekoljubne organizacije opozarjajo na kršitve pravic, prisilno delo in zapiranje Ujgurov in drugih manjšin v "prevzgojna taborišča" v Sinkiangu.

Michelle Bachelet je poudarila, da njen obisk "ni bil preiskava", in vztrajala, da je imela med srečanji v Sinkiangu nenadzorovan dostop do virov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi obiska se je komisarka znašla pod valom kritik skupin za zaščito pravic Ujgurov, ki so njen obisk označile za šestdnevno propagandno turnejo kitajske komunistične partije.

Med obiskom se je komisarka pogovarjala tudi s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom.

Poudarila je, da je bil njen obisk priložnost za "odkrit pogovor" s kitajskimi oblastmi ter skupinami civilne družbe in akademiki.

Med obiskom na Kitajskem je z oblastmi v Sinkiangu, kot je dejala, obravnavala tudi vprašanje ločitve ujgurskih družin. "Zavedamo se števila ljudi, ki iščejo novice o usodi svojih bližnjih (...). To in druga vprašanja smo izpostavili oblastem," je dejala in dodala, da je izpostavila veliko zelo pomembnih primerov.

Prvi takšen obisk po 17 letih

To je prvo potovanje visoke komisarke ZN-a za človekove pravice na Kitajsko po 17 letih, to je sledilo po napornih pogajanjih o pogojih njenega obiska, za katerega ZN pravi, da ni niti misija za ugotavljanje dejstev niti preiskava.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva je na začetku tedna dejal, da so bile dejavnosti Michelle Bachelet "organizirane v skladu z njenimi željami in na podlagi temeljitih posvetovanj obeh strani".

Njen urad je sporočil, da se namerava srečati z "organizacijami civilne družbe, predstavniki podjetij in akademiki", kitajski mediji pa so poročali le o srečanjih s Šijem in zunanjim ministrom Vang Jijem, med katerimi ji je ta podaril knjigo Šijevih citatov o človekovih pravicah, poroča AFP.

Njeno potovanje je potekalo v "zaprtem krogu", domnevno zaradi tveganj glede širjenja okužb z novim koronavirusom.

Združene države Amerike so po objavi več tisoč razkritih dokumentov in fotografij iz notranjosti sistema množičnih zaporov ta teden znova izrazile mnenje, da je bil obisk Michelle Bachelet napaka, medtem ko sta Združeno kraljestvo in Nemčija izrazila zaskrbljenost zaradi obiska.