Foto: EPA
Foto: EPA

Poslanci so resolucijo sprejeli skoraj soglasno, in to le nekaj dni pred začetkom zimskih olimpijskih iger v Pekingu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

S sprejeto resolucijo nacionalna skupščina Ljudski republiki Kitajske uradno očita nasilje nad Ujguri in ga označuje za "zločin proti človečnosti in genocid".

Resolucija poziva francosko vlado, naj sprejme potrebne ukrepe v okviru mednarodne skupnosti in svoje politike do Kitajske in zaustavi očitano početje Pekinga.

Vodja opozicijske socialistične stranke Olivier Faure je ob tem sporočil: "Ne smemo se podrediti propagandi Kitajske, ki izkorišča našo strahopetnost za izvajanje genocida na očeh vseh nas".

Izpostavil je pričevanja preživelih Ujgurov, ki so pripovedovali o težkih razmerah v internacijskih taboriščih, kjer so moški in ženske podvrženi mučenju, posiljevanju in prisilni presaditvi organov.

Kitajska zanika genocid v Sinkiangu, Ujgure iz diaspore pa je obtožila, da lažejo o razmerah, poroča AFP.

Peking je večkrat zavrnil prošnje Visokega komisariata Združenih narodov za človekove pravice, da bi njegovi predstavniki obiskali pokrajino in opravili preiskavo, poroča AFP.

ZDA so že uvedle sankcije proti številnim kitajskim politikom in podjetjem ter napovedale diplomatski bojkot prihajajočih zimskih olimpijskih iger v Pekingu.