Wendy Sherman na obisku v Pekingu. Foto: Reuters
Wendy Sherman na obisku v Pekingu. Foto: Reuters

Obisk Wendy Sherman je najvišji obisk kakega predstavnika ZDA v tej državi pod predsednikom Joejem Bidnom, a kaj, ko so srečanje zaznamovali slabi odnosi.

Njen današnji obisk v mestu Tianin na severu Kitajske sicer predstavlja tudi prvo pomembnejše srečanje dveh vodilnih svetovnih velesil po marcu, ko sta se v Anchorageu na Aljaski sestala zunanja ministra obeh držav. Takrat so njun pogovor namesto zbliževanja zaznamovali ostri napadi in kritike.

V napovedi tokratnega obiska Wndy Sherman so sicer v Washingtonu zapisali, da naj bi ta pomagal ustaviti slabšanje odnosov na različnih področjih, od kibernetske varnosti in tehnološke prevlade v svetu do človekovih pravic v Hongkongu in Sinkjangu.

Wendy Sherman. Foto: Reuters
Wendy Sherman. Foto: Reuters

Kitajska kot imaginarni sovražnik

A vsako morebitno upanje v napredek je hitro ugasnilo, saj je Peking že zjutraj objavil izjavo o srečanju Shermanove z namestnikom kitajskega zunanjega ministra Šje Fenga. Kot je zapisal, je Šje ZDA v pogovoru očital, da skušajo Kitajsko s tem, ko jo "demonizirajo" in iz nje ustvarjajo "imaginarnega sovražnika", okriviti za lastne strukturne težave. "ZDA pozivamo, da spremenijo to popolnoma napačno razmišljanje in nevarno politiko," so še dodali.

Shermanova je medtem danes tvitnila, da je s kitajskim zunanjim ministrom Vang Jijem govorila o "zavezanosti ZDA zdravi tekmovalnosti ter varovanju človekovih pravic in demokratičnih vrednot".

Iz State Departmenta pa so sporočili, da je Shermanova med drugim izpostavila različne pomisleke glede kitajskih kršitev človekovih pravic v Hongkongu, Sinkjangu in na Tibetu, glede omejevanja medijske svobode ter pomanjkljivega sodelovanja Kitajske pri iskanju resničnega izvora koronavirusa v okviru Svetovne zdravstvene organizacije.

Današnji obisk velja za nekakšen pripravljalni korak za morebitno srečanje Bidna in kitajskega predsednika Ši Džinpinga.