Kitajske oblasti so okrepile zdravstveno osebje v Vuhanu. Foto: EPA
Kitajske oblasti so okrepile zdravstveno osebje v Vuhanu. Foto: EPA

Prazniki, med katerimi se odpravi na pot več sto milijonov Kitajcev, naj bi se sicer končali v četrtek, zdaj pa se bodo v nedeljo. V Šanghaju so oblasti odločile, da bodo počitnice podaljšane še za teden dni, do 10. februarja, in Hongkongu pa pouka ne bo do 17. februarja.

Kot je sporočila vlada v Pekingu, je premier Li, ki je bil oblečen v modro zaščitno obleko, na obrazu pa je imel masko, v 11-milijonskem Vuhanu pregledal in vodil prizadevanja za vzpostavitev nadzora nad virusom. Tja so danes poslali tudi dodatno zdravstveno osebje. Oblasti so v mesto napotile 959 zdravstvenih ekip iz sedmih pokrajin in sedem dodatnih nadzornih ekip. Bolnišnice v Vuhanu so polne ljudi, ki potrebujejo zdravniško pomoč, zdravniki in medicinske sestre delajo nepretrgano, postavili so dve mobilni bolnišnici , tovarne pa so pospešile proizvodnjo mask in drugih zaščitnih oblačil, poročajo kitajski mediji.

Avstrija: Prva suma ovržena, zdaj dva nova

Na Dunaju so danes ovrgli oba prva dva suma okužbe z novim koronavirusom iz Kitajske. Kitajska državljanka, ki so jo v nedeljo zvečer sprejeli v bolnišnico, ni okužena z novim koronavirusom. Hkrati sta se danes dopoldan pojavila dva nova suma pri avstrijskih državljanih, ki sta se vrnila s Kitajske

Na meji pokrajine Hubej delavci preverjajo telesno temperaturo, preden dovolijo vstop v pokrajino. Tamkajšnje oblasti so sporočile, da nihče iz mesta v zadnjih štirih dneh ni zapustil Kitajske. Po besedah župana Vuhana Džova Šjanvanga se bo število obolelih še povečalo. Opozoril je, da je mesto, preden so prepovedali potovanja, zaradi praznovanja novega leta zapustilo okoli pet milijonov ljudi.

Je okuženih blizu 25.000?
Strokovnjak za javno zdravje iz Hongkonga Gabriel Leung je po poročanju STA-ja ocenil, da je dejansko število okuženih z novim virusom, ki je izbruhnil na Kitajskem, verjetno blizu 25.000, kar je bistveno več od uradnih podatkov kitajskih oblasti. Kot je na novinarski konferenci dejal dekan medicinske fakultete na hongkonški univerzi, je raziskava njegove ekipe pokazala, da je v inkubacijski fazi verjetno okoli 44.000 primerov. Po njegovih besedah naj bi se, če ne bo ustreznih ukrepov, število primerov podvojilo vsakih šest dni.

Ocenil je, da bo najhujša epidemija izbruhnila v gosto poseljenem mestu Chongqing s 30 milijoni prebivalcev, ki je tesno povezano z 11-milijonskim Wuhanom, kjer je žarišče izbruha novega virusa. Glede na raziskavo bo vrhunec izbruha v Chongqingu približno dva tedna prej kot v preostalih velikih mestih, kot sta Peking in Šanghaj, kjer bo vrhunec izbruha aprila ali maja. Virus naj bi se umiril junija ali julija.

Omejitev potovanj
Kitajske oblasti so že sprejele vrsto ukrepov, da bi zajezile širjenje virusa, med drugim so z današnjim dnem ustavile prihod tujih turističnih skupin in odhod domačih v tujino, poroča Reuters. Hongkong je prebivalcem pokrajine Hubej prepovedal vstop v mesto, šole tam bodo ostale zaprte do 17. februarja. Macao je sporočil, da bodo dovolili vstop prebivalcem Hubeja ali tistim, ki so Hubej obiskali v zadnjih 14 dneh, le če bodo dokazali, da nimajo virusa. Mongolija je za vozila in pešce zaprla mejo s Kitajsko. Malezija, kjer so doslej odkrili štiri bolnike z novim koronavirusom, je uvedla začasno prepoved za vstop kitajskih državljanov iz Vuhana oz. pokrajine Hubej.

Tudi drugje po svetu je poostren nadzor na letališčih. Vse več držav ponuja svojim državljanom, ki so v pokrajini Hubej, pomoč pri odhodu.

O odzivu na širjenje novega koronavirusa, o okužbah, o katerih poročajo že iz več kot 10 držav, bodo danes razpravljali tudi pristojni za zdravje na ravni Evropske unije, potem ko je sestanek neuradne svetovalne skupine sklicala evropska komisarka za zdravje Stella Kirikadies.

Slovenijo bo zastopala generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Mojca Gobec, ki je po sestanku koordinacijske skupine za spremljanje in obvladovanje nalezljivih bolezni zagotovila, da so pripravljeni na morebiten pojav virusa v Sloveniji.

Slovenija je pripravljena
Na sestanku so pregledali razmere in predlagali ukrepe glede novega virusa iz Kitajske. "Zelo pomembno je, da smo pripravljeni, ker lahko pričakujemo uvožene primere," je opozorila vodja direktorata za javno zdravje na ministrstvu in pojasnila, da je najbolj pomembno, da zdravstveni sistem takšne primere ujame in zmanjša tveganja za nadaljnje okužbe na minimum.

Zdravstveni delavci so sicer že obveščeni o tem, kako morajo ravnati v primeru pojava suma okužbe z virusom, je potrdila predstojnica ljubljanske klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc, ki je tudi dejala, da smo se s podobnimi okužbami že srečali.

"Koronavirusi niso nekaj zelo novega," je povedala ter priznala, da jim glede obnašanja novega virusa še ni vse znano, ampak zaenkrat so med bolj ogroženimi predvsem tisti, ki imajo kronične bolezni in so bolj krhki.

Oblasti na mejah opozarjajo potnike na zdravstveno tveganje. Foto: EPA
Oblasti na mejah opozarjajo potnike na zdravstveno tveganje. Foto: EPA

Kot je znano, se bolezen hitro prenaša s človeka na človeka, simptomi bolezni so vročina, kašljanje in težave z dihanjem. Večina bolnikov, ki so zboleli za virusom, je sicer starejših in imajo že druge zdravstvene težave.

Cepivo čez tri mesece?
Tri raziskovalne ekipe so začele razvijati cepiva, so sporočili iz koalicije za pripravo inovacij v epidemijah. Znanstveniki upajo, da bodo prva testiranja novorazvitih cepiv mogoča v treh mesecih.

Nekateri strokovnjaki menijo, da virus ni tako nevaren, kot je bil v letih 2002–2003 sars, ki je zahteval skoraj 800 življenj, ali mers, za katerim je od leta 2012 umrlo več kot 700 ljudi. Poleg Kitajske in Francije so do zdaj okužbe z novim koronavirusom iz Kitajske potrdili na Japonskem, v Avstraliji, ZDA, Maleziji, Nepalu, Singapurju, Južni Koreji, v Tajvanu, Tajskem in v Vietnamu. Smrtne žrtve je virus doslej zahteval le na Kitajskem.

Kot smo poročali, je v nedeljo skozi Slovenijo potoval avtobus s kitajskimi turisti iz Vuhana. Turisti naj bi z letalom prispeli v Milano, od koder so se skozi Slovenijo odpravili proti mejnemu prehodu Obrežje, pot pa so nadaljevali proti Plitvičkim jezerom in nato proti Dalmaciji. Predtem naj bi na italijanskem letališču opravili pregled zdravstvenega stanja. "Nihče ni imel simptomov bolezni," so zapisali.

Slovenija pripravljena na novi koronavirus
Novi koronavirus se še naprej širi