Vstop potnikom v pilotske kabine je strogo prepovedan (slika je simbolična). Foto: Pixabay
Vstop potnikom v pilotske kabine je strogo prepovedan (slika je simbolična). Foto: Pixabay

Fotografija je bila posneta 4. januarja na notranjem poletu letalske družbe Air Guilin iz Guilina v Jangdžov, a je po kitajskem družabnem omrežju Weibo zaokrožila šele ta teden, s tem pa spodbudila letalsko družbo k ukrepanju.

Fotografija prikazuje mlajšo Kitajko, kako pozira v pilotski kabini s pladnjem pred sabo in gesto, ki ponazarja zmago.

Ob fotografiji, ki naj bi bila po mnenju strokovnjakov in pilotov posneta sredi poleta, je pripis: "Hvala kapitanu. Tako srečna."

Ženska na fotografiji naj bi se usposabljala za stevardeso. Obiskuje univerzo v Guilinu, navajajo kitajski mediji.

Iz Air Guilina so sporočili, da je neimenovani pilot kršil pravila o varnosti v zračnem prometu, zato so mu izdali dosmrtno prepoved letenja, ni pa jasno, ali še vedno lahko opravlja kakšno drugo nalogo pri omenjeni letalski družbi.

Ničelna toleranca

Po pravilih kitajske Uprave za civilno letalstvo potniki nimajo vstopa v pilotsko kabino brez posebnega dovoljenja v "izjemnih" okoliščinah.

Za nedoločen čas so bili suspendirani tudi drugi člani osebja, vpleteni v dogodek, ki ga še preiskujejo. "Varnost potnikov je vedno prioriteta Air Guilina. Imamo ničelno toleranco do kakršnega koli neprimernega in neprofesionalnega vedenja, ki bi lahko ogrozilo letalsko varnost," so sporočili iz družbe.

Lani je kitajski prevoznik Donghai Airlines pilota suspendiral za pol leta in mu preklical pooblastila letalskega inštruktorja, potem ko je v pilotsko kabino spustil svojo soprogo.