Severnokorejski vodja Kim Džong Un z zaščitno masko. Foto: AP
Severnokorejski vodja Kim Džong Un z zaščitno masko. Foto: AP

Do zdaj je umrlo okoli 50 ljudi, a ni jasno, koliko od njih je imelo pozitivni izid testa na novi koronavirus. Država ima namreč omejene zmožnosti testiranja, zato je potrjenih primerov malo.

Severni Korejci naj bi bili še posebej ranljivi za okužbo z novim koronavirusom zaradi pomanjkanja cepiv in slabega zdravstvenega sistema.

Kim Džong Un je konec tedna vodil zasedanje politbiroja centralnega komiteja Delavske stranke Koreje, kjer je uslužbence obtožil neuspeha pri delitvi zalog zdravil, poroča BBC. Vojski je ukazal, naj "takoj stabilizira zaloge zdravil v Pjongjangu".

V soboto je hitro širjenje covida-19 označil za "veliko nesrečo" in "največjo težavo" za državo po njeni ustanovitvi.

V državi so uradno potrdili prve primere covida-19 prejšnji teden, a strokovnjaki verjamejo, da je virus krožil že nekaj časa.

Uvedli so nadzor nad širjenjem virusa, vključno z zaprtji in omejevanjem združevanja na delovnih mestih.

V Severni Koreji se širi covid-19

Država zavrnila cepiva

Več držav je Severni Koreji lani ponudilo več milijonov cepiv AstraZenece in cepiv, izdelanih na Kitajskem, a so severnokorejske oblasti trdile, da so covid-19 spravile pod nadzor z zgodnjim zaprtjem meja januarja 2020.

Severna Koreja deli kopensko mejo (poleg Rusije) z Južno Korejo in Kitajsko, ki sta se obe spopadali z izbruhom. Kitajska si zdaj prizadeva zamejiti val okužb z različico omikron z zaprtji v največjih mestih.

Južna Koreja je severni sosedi ponudila neomejeno pomoč, če bo ta zanjo zaprosila, vključno z odmerki cepiva, zdravstvenimi delavci in zdravstveno opremo.

Covid-19 bi lahko v Severni Koreji vplival tudi na pridelavo hrane. V devetdesetih letih 20. stoletja je država trpela hudo lakoto, danes pa je po podatkih ZN-ovega Svetovnega programa za hrano nedohranjenih 11 milijonov od 25 milijonov ljudi.

Če kmetje ne bodo mogli obdelovati polj, bi bile lahko posledice izjemno resne, svarijo analitiki.