Izstrelitev rakete Hvasong-16B. Foto: EPA
Izstrelitev rakete Hvasong-16B. Foto: EPA

KCNA je objavil fotografije severnokorejskega voditelja Kim Džong Una na prizorišču izstrelitve ob raketi Hvasong-16B. Pred manj kot dvema tednoma je nadziral že preizkus motorja na trdo gorivo za raketo s srednjim dosegom.

Kim je orožje pohvalil kot prikaz "absolutne superiornosti" severnokorejske vojaške tehnologije, poroča Al Džazira. Severnokorejski voditelj je obljubil nadaljnji razvoj državnega arzenala za nasprotovanje "sovražnikom", s čimer je mislil na Japonsko, Južno Korejo in ZDA.

KCNA je poročal, da je raketa Hvasong-16B letela okoli 1000 kilometrov in dosegla višino 101 kilometer. Južnokorejska vojska pa je medtem sporočila, da je bila raketa v zraku okoli 600 kilometrov, nato pa je padla v morje med Južno Korejo in Japonsko.

Severna Koreja se je osredotočila na razvoj naprednejšega orožja na trdo gorivo, saj se ga da lažje skriti in premikati, tudi izstreliti se ga da hitreje.

Nadzvočne rakete so zasnovane, da presežejo petkratno hitrost zvoka, med letom pa se jih tudi da usmerjati.

Analitiki pravijo, da bi bilo to orožje z izboljšavami zmožno doseči odročne ameriške tarče v Tihem oceanu, vključno z otokom Guam.