Lastnik ene od bližnjih trgovin je povedal, da je eksplozija razbila okna na trgovini:
Lastnik ene od bližnjih trgovin je povedal, da je eksplozija razbila okna na trgovini: "Trgovino, ki prodaja plinske jeklenke, je zajel tudi požar, tako da je jeklenke razneslo." Foto: Reuters

"Jaz sem dobro, je pa bilo ranjenih nekaj mojih varnostnikov. Moj sin, ki je bil z mano v avtomobilu, in jaz sva dobro," je v videu, objavljenem na Facebooku, dejal Saleh. "Ta teroristični napad je bil neuspešen, Saleh je varen in dobro," je povedal vodja podpredsednikove tiskovne službe Razvan Murad. Podpredsednik, nekdanji vodja afganistanske obveščevalne službe, naj bi imel po poročanju BBC-ja le rahle opekline po obrazu in roki.

Salehov sodelavec, ki je želel ostati neimenovan, je dejal, da je samomorilski napadalec, ki je imel na sebi bombo, napadel konvoj vozil s podpredsednikom, ko je zapustil dom. Bil je na poti v službo, je sporočil predstavnik notranjega ministrstva Tarek Arian. Tiskovni predstavnik talibanov Zabihulah Mudžahid je prek Twitterja zapisal, da talibani niso odgovorni za napad, poroča BBC.

Saleh, ki velja za ostrega kritika talibanov, je prvi namestnik afganistanskega predsednika Ašrafa Ganija. Drugi podpredsednik je Sarvar Daniš. Saleh je napad preživel že pred lanskimi predsedniškimi volitvami. Ubitih je bilo najmanj 20 ljudi, večinoma civilistov, še okoli 50 pa jih je bilo ranjenih.

Zadnji napad se je zgodil ob skorajšnjem začetku mirovnih pogovorov med afganistanskimi oblastmi in talibani v katarski prestolnici Dohi. Gani se je kmalu po napadu sestal s Salehom, v izjavi za javnost pa dejal, da "teroristi in njihovi podporniki iz tujine ne morejo spodkopati močne vere Afganistancev v mir, demokracijo in svetlo prihodnost države".