Abdulah (levo) ni priznal izida septembrskih volitev. Na desni je predsednik Gani. Foto: EPA
Abdulah (levo) ni priznal izida septembrskih volitev. Na desni je predsednik Gani. Foto: EPA

Abdulah naj bi vodil svet za mirovna pogajanja s talibani, njegovi sodelavci pa naj bi bili vključeni v vlado, je dejal Ganijev tiskovni predstavnik Sedik Sediki, ki je oznanil podpis dogovora.

Abdulah ni priznal rezultatov volitev septembra lani, v začetku letošnjega leta pa je napovedal tudi oblikovanje vzporedne vlade, s čimer je spodkopaval Ganijevo vlado v času, ko so si ZDA prizadevale za mirovni dogovor s talibani, s katerim bi končali 19-letno vojno, ki so jo z napadom leta 2001 sprožile ZDA.

Podrobnosti dogovora še niso znane. Tako ni znano, kateri vladni resorji bodo v rokah Abdulahovega tabora. Abdulah si je sicer želel nadzora nad večjimi resorji, kot sta resorja za finance ali zunanje zadeve, a se tem ni strinjal Gani, ki pa naj bi lahko ponudil notranje ministrstvo.

ZDA so bile vse bolj nezadovoljne zaradi spora med Abdulahom in Ganijem, ki ga ni končal niti marčevski obisk ameriškega zunanjega ministra Mika Pompea v Kabulu. Washington je celo napovedal preklic pomoči v vrednosti milijarde dolarjev, če ne bo prišlo do dogovora.

Ni še jasno, ali bo sklenitev dogovora prineslo do obnove zaveze k pomoči. Afganistan se nahaja v finančnih težavah, saj davčni prihodki upadajo, tuja pomoč pa naj bi se letos zmanjšala.

Dogovor med Abdulahom in Ganijem je ključen za pogovore s talibani, saj Abdulahov tabor predstavlja večji del severozahoda Afganistana.

Medtem pa se nasilje v državi krepi. Zaradi napada na porodnišnico ta teden je Gani vojski ukazal agresivnejši odnos do talibanov, ki sicer vpletenost v napad zanikajo. Vlada je skeptična, na talibane pa je jezna tudi zaradi napadov na vojsko. Mirovni pogovori bi se morali začeti že marca.