Hongkong je bil leta 2019 prizorišče množičnih, tudi nasilnih protestov. Foto: Reuters
Hongkong je bil leta 2019 prizorišče množičnih, tudi nasilnih protestov. Foto: Reuters

Obtoženi, ki so del skupine 55 aretiranih prejšnji mesec, se morajo zglasiti na policijskih postajah, da jih bodo prijeli in v ponedeljek odpeljali na sodišče, poroča BBC.

Peking je lani začel izvajati zakon, ki kriminalizira "prevratna dejanja", češ da je potreben za zagotavljanje stabilnosti. Kritiki opozarjajo, da je Peking z zakonom utišal disidente in Hongkongu odvzel avtonomijo.

Omenjeni zakon so sprejeli po nizu množičnih protestov v Hongkongu proti vplivu Pekinga leta 2019, pri čemer so bili nekateri nasilni.

47 obtožencev je t. i. prodemokratičnih aktivistov, ki so pomagali pri izvajanju neuradnih volitev lanskega junija, na katerih naj bi izbrali opozicijske kandidate za volitve v zakonodajno telo, ki pa so bile nato preložene.

Predstavniki kitajskih in hongkonških oblasti so tiste opozicijske volitve označili za poskus rušenja vlade.

Gre za 39 moških in osem žensk, starih od 23 do 64 let, ki so eni najbolj znanih aktivistov za demokracijo. 33-letni Jimmy Sham, ključni organizator predlanskih protestov, je na poti na policijsko postajo dejal, da "demokracijo nikoli ni dar iz nebes; veliko ljudi z močno voljo jo mora zaslužiti".

Glede na obtožbe tem ljudem grozi tudi dosmrtna zaporna kazen. Izpust na prostost v zameno za varščino do konca sojenja ni verjetna.

Do zdaj je bilo v skladu z novo varnostno zakonodajo aretiranih okoli 100 ljudi, sojenja pa se še niso povsem začela. Kot prvemu naj bi sodili Tong Jing Kitu, ki ga obtožujejo, da se je lani julija z motorjem zaletel v policista. Novembra je na sodišču zanikal krivdo.

Nasprotovanje aretacijam je izrazila tudi mednarodna organizacija za človekove pravice Amnesty International.

Nova zakonodaja je sicer oblastem olajšala pregon protestnikov. Med drugim so uvedli nove zločine in povišanje zapornih kazni. Vsakdo, ki bi sodeloval s tujcem, da bi spodbudil "sovraštvo" do kitajske vlade ali oblasti v Hongkongu, je morda storil zločin.

Sojenja lahko potekajo v tajnosti in brez porote, primere pa lahko prevzamejo celinske oblasti. Varnostne sile iz celinskega dela države lahko po novem zakonito delujejo v Hongkongu. Zaradi zakonodaje se je več t. i. prodemokratičnih skupin razpustilo zaradi strahu za lastno varnost.