Protestniki nad Wickremesinghejem niso navdušeni, na torkov shod so prinesli njegovo veliko lutko, ki so jo med protesti zažgali. Foto: EPA
Protestniki nad Wickremesinghejem niso navdušeni, na torkov shod so prinesli njegovo veliko lutko, ki so jo med protesti zažgali. Foto: EPA

"Ranil Wickremesinghe je bil izvoljen za osmega izvršnega predsednika po ustavi," je po koncu štetja glasov oznanil predsednik parlamenta. 225-članski parlament je Wickremesingheju podelil 134 glasov.

Funkcijo bo predvidoma opravljal do konca preostanka mandata predhodnika, torej do novembra leta 2024.

Šrilanka ima novega predsednika

Wickeremesinghe je opozicijski politik, ki ga je na položaj premierja namesto svojega brata Mahinde Radžapakse maja letos imenoval zdaj že nekdanji predsednik Gotabaja Radžapaksa, da bi pomiril protestnike.

"Naše delitve so zdaj končane," je dejal Wickremesinghe v kratkem govoru v parlamentu in glavnega tekmeca Dulasa Alahaperumo pozval, naj se mu pridruži v skupnem prizadevanju za izhod države iz krize. Izrazil je upanje, da bo prisegel še danes na preprosti slovesnosti v strogo varovanem poslopju parlamenta.

Protestniki nasprotujejo novemu predsedniku

Wickremesingheju nasprotujejo številni Šrilančani, ki so na protestih zahtevali tudi njegov odstop, ko je bil še na položaju premierja.

Njegovo Imenovanje za predsednika bi lahko vodilo v nove shode protestnikov, ki so jezni na vladajočo elito zaradi hudega pomanjkanja goriva, hrane in zdravil.

Besni protestniki so pred dnevi zasedli predsedniško rezidenco, predsednik Radžapaksa pa je pobegnil v Singapur.

Šrilančani so na izide glasovanja čakali pred parlamentom. Foto: Reuters
Šrilančani so na izide glasovanja čakali pred parlamentom. Foto: Reuters

Favorit protestnikov naj bi bil Alahaperuma

Na glasovanju parlamenta je Wickremesinghejev glavni nasprotnik in kandidat vladajoče stranke Dulas Alahaperuma prejel 82 glasov. Anura Kumara Disanajaka je dobil le tri glasove podpore. Vodja opozicije Sidžith Premadasa je dan pred glasovanjem odstopil od kandidature in podprl Alahaperumo.

Predsedniški kandidat Alahaperuma naj bi bil za protestnike bolj sprejemljiv, vendar ni imel izkušenj z upravljanjem države na najvišji ravni, poroča Reuters.

Šrilanka je ob hudi gospodarski krizi pred časom razglasila stečaj, saj je ostala praktično brez tujih valut in zaprosila za pomoč Mednarodnega denarnega sklada (IMF).