Število okužb v Šanghaju iz dneva v dan narašča. Foto: Reuters
Število okužb v Šanghaju iz dneva v dan narašča. Foto: Reuters

V petek so v Šanghaju potrdili 6051 asimptomatskih in 260 simptomatskih okužb s covidom-19, potem ko je bilo dan prej asimptomatskih 4144 okužb in simptomatskih 358.

Čeprav je število primerov okužbe po svetovnih standardih majhno, se kitajske oblasti držijo svoje politike "nič covida" in uvajajo temu primerne stroge ukrepe, ki vključujejo zaprtje mesta. V okviru ukrepov bodo testirali tudi vseh 25 milijonov prebivalcev kitajske finančne prestolnice.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP so oblasti v četrtek pozno zvečer objavile zmeden načrt, ki predvideva upravljanje posameznih delov mesta med zaprtjem po sistemu mreže, po katerem naj bi ostale zaprte vse stanovanjske soseske, v katerih je bil ugotovljen pozitiven izvid testa, pa tudi posamezne "celice" v okolici teh sosesk.

Stroge omejitve so povzročile panično nakupovanje v trgovinah in hudo pomanjkanje voznikov za dostavo hrane milijonom ljudi, ki so ostali ujeti doma. Prebivalci so se ponekod omejitvam izognili tako, da so dostavljeno hrano prevzeli kar skozi okna, s pomočjo vrvi.

Medtem ko v Šanghaju popušča potrpežljivost prebivalcev, ki so se morali v zadnjih dveh letih sprijazniti z ukrepi za nadzor nad novim koronavirusom, je visoki predstavnik mestnih oblasti Ma Chunlei priznal neuspeh in dejal, da je bil Šanghaj na ponoven izbruh "preslabo pripravljen".

Otroke naj bi ločevali od doječih mater

Veliko ogorčenja je med prebivalci povzročila odločitev oblasti, da otroke, ki so imeli pozitivni izvid na testiranju, ločijo od staršev in jih namestijo v karantenskih centrih.

Ena od mater, Esther Zhao, je povedala, da je zaradi povišane temperature v bolnišnico pripeljala svojo dve leti in pol staro hčerko, pri kateri so nato odkrili okužbo, zaradi česar je bila odrejena premestitev v karantenski center za otroke. Čeprav je zdravstvene oblasti prosila, da je ne ločijo od hčerke, saj je še premlada, niso upoštevali njene prošnje in ji zagrozili, da bodo hčerko pustili v bolnišnici, v karantenski center pa poslali njo.

Po premestitvi v karantenski center je Zhao le enkrat prejela sporočilo o hčerki prek skupinskega spletnega pogovora z zdravniki kljub prošnjam za več informacij od nje in očeta, ki je zaradi potrditve okužbe tudi sam končal v drugem karantenskem centru. Zdravniki so se sklicevali na pravila, ki določajo, da okuženi otroci ne smejo imeti spremstva.

Šanghaj je javno življenje ustavil v ponedeljek. Foto: Reuters
Šanghaj je javno življenje ustavil v ponedeljek. Foto: Reuters

Kot pripoveduje Zhao, je postala še bolj panična, ko se je na kitajskih družbenih omrežjih Weibo in Douyin pojavilo več posnetkov, ki prikazujejo jokajoče otroke v šanghajski bolnišnici. Čeprav je na posnetkih videti nekaj odraslih, pa so na njih večinoma otroci.

Iz šanghajskega kliničnega centra so zanikali, da gre za posnetke iz karantenskega centra, in sporočili, da so verjetno nastali, ko je bolnišnica preselila svoj pediatrični oddelek v drugo poslopje zaradi velikega števila okužb.

Čeprav je bila do sobote prvotna objava izbrisana z Weiba, je na tisoče ljudi še naprej komentiralo in znova objavljalo slike, ob katerih so se zgražali nad ravnanjem oblasti.

Glede na objave uporabnikov na WeChatu so v nekaterih primerih otroke, stare tri mesece, ločili od doječih mater. V drugem primeru je bilo več kot 20 otrok iz šanghajskega vrtca, starih od pet do šest let, poslanih v karantenski center brez staršev.

Da lahko ločijo družine, so svoje državljane v Šanghaju opozorili tudi na ameriškem, francoskem in italijanskem konzulatu.

Kitajska se pri omejevanju širjenja novega koronavirusa zanaša na drastične ukrepe. Foto: Reuters
Kitajska se pri omejevanju širjenja novega koronavirusa zanaša na drastične ukrepe. Foto: Reuters