Avstralec bo naslednjih deset let preživel za zapahi (fotografija je simbolična). Foto: Reuters
Avstralec bo naslednjih deset let preživel za zapahi (fotografija je simbolična). Foto: Reuters

Kot poroča BBC, je bil 68-letni Graham Morant prejšnji mesec obsojen zaradi svetovanja in pomoči svoji ženi Jennifer, ki si je življenje vzela leta 2014. Sodišče je ugotovilo, da ga je pri tem gnala želja, da se polasti njenih prihrankov iz življenjskega zavarovanja, kar se je res zgodilo, saj je kot edini dedič prejel 1,4 milijona avstralskih dolarjev (886.000 evrov).

Morantova se je borila z depresijo in kroničnimi bolečinami, a ni bila neozdravljivo bolna. Njen mož se je ves čas sojenja branil, da ni kriv, a sodišče je odločilo, da si Morantova brez njegovih nasvetov ne bi vzela življenja. Našli so jo mrtvo v avtomobilu s prižganim bencinskim generatorjem, zraven pa je pustila sporočilo: "Prosim, ne oživljajte me." Nekaj dni pred smrtjo jo je mož odpeljal v trgovino, kjer je kupila omenjeni generator. Ženi je večkrat dejal, da namerava kot predani katoličan podedovani denar nameniti ustanovitvi verske komune, ter ji zatrdil, da Bog njenega samomora ne bo imel za greh.

Obsojen je bil na desetletno zaporno kazen zaradi svetovanja pri samomoru in šestletno kazen zaradi pomoči pri tem dejanju, kar je sodišče združilo v enotno kazen desetih let.

Gre za prvi primer na svetu, ko je bil kdo obsojen zaradi svetovanja in pomoči pri samomoru.