Kissinger je že večkrat opozoril na
Kissinger je že večkrat opozoril na "katastrofalne" posledice spopada med ZDA in Kitajsko. Foto: Reuters

Kitajsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je Li na srečanju izrazil upanje na zdrav razvoj odnosov med vojskama obeh držav. To je sicer nekaj, za kar si ZDA prizadevajo že dlje časa, vendar pa Kitajska otoplitvi odnosov za zdaj ni naklonjena.

Po Lijevih besedah je bila prijateljska komunikacija med Kitajsko in ZDA uničena zaradi nekaterih ljudi v ZDA, "ker se niso želeli srečati s Kitajsko na pol poti".

Kissinger je povedal, da je zgodovina vedno znova dokazala, da si niti ZDA niti Kitajska ne morejo privoščiti, da bi se obravnavali kot nasprotniki.

"Niti ZDA niti Kitajska si ne morejo privoščiti, da bi se obravnavali kot nasprotniki. Če bosta državi stopili v vojno, to ne bo prineslo nobenih pomembnih rezultatov za noben narod," je Kissinger dejal v kitajščini.

Dan pozneje se je nekdanji ameriški državni sekretar srečal tudi z vodjo kitajske diplomacije Vang Jijem, ki je dejal, da bi se morale ZDA jasno ograditi od separatističnih teženj Tajvana, če si resnično želijo stabilnosti v Tajvanskega preliva.

Niz ameriških obiskov v Pekingu

Kitajska vojska je z oboroženimi silami ZDA v zadnjem času prekinila stike zaradi političnih prepirov glede Tajvana, sankcij zaradi kitajske podpore Rusiji pri vojni v Ukrajini, odnosi med državama pa so se zaostrili tudi zaradi kitajskega balona, ki so ga februarja sestrelile ZDA.

V zadnjih tednih so se odnosi med velesilama sicer nekoliko izboljšali, vsaj kar zadeva uradne obiske. Peking sta nedavno obiskala ameriški državni sekretar Antony Blinken in finančna ministrica Janet Yellen, trenutno pa se v kitajski prestolnici mudi odposlanec ZDA za podnebje John Kerry.

100-letni Kissinger je na Kitajskem visoko cenjen. Kot najvišji diplomat ZDA v času administracije nekdanjega predsednika Richarda Nixona je julija 1971 opravil tajno potovanje v Ljudsko republiko Kitajsko in tako naredil prvi korak k normalizaciji odnosov med državama.

Več kot pol stoletja pozneje številni v Pekingu še vedno vidijo Kissingerja kot "prijatelja Kitajske". Kot poroča Guardian, je maja letos kitajski državni tabloid Global Times pohvalil Kissingerjev "kot britev oster" um.