Saba Sahar je bila na poti v službo, ko so neznanci proti vozilu sprožili več strelov. V napadu sta bila poleg Saharjeve ranjena tudi oba njena osebna varnostnika, medtem ko sta otrok in voznik avtomobila ostala nepoškodovana.

Njen mož, Emal Zaki, je za BBC povedal, da je strele zaslišal pet minut po ženinem odhodu. Režiserka je bila po njegovih navedbah ustreljena v trebuh in je že uspešno prestala operacijo. Več o njenem zdravstvenem stanju in poškodbah ni znanega.

Amnesty International je po napadu nanjo opozoril na porast napadov na filmske igralce, politične aktiviste in borce za človekove pravice v Afganistanu.

44-letna Saba Sahar je znana kot prva producentka in režiserka v Afganistanu, ob tem pa tudi kot borka za pravice žensk. Največji uspeh je doživel njen film Zakon, ki je po premieri leta 2004 v Kabulu podrl prodajne rekordne v državi.

Istega leta je posnela tudi film Kurbani. Šest let pozneje je posnela film Prečkanje mavrice, leta 2011 pa Tovarna sanj Kabul. Njeni filmi, v katerih pogosto igra glavno vlogo, se ukvarjajo s tematikami pravosodja in korupcije.

Režiserka in pripadnica varnostnih sil

Saharjeva je sicer v mladosti opravila usposabljanje za policiste in se pridružila varnostnim silam, prav tako pa se je že od mladih let ukvarjala z igro in gledališčem. Leta 1996 je pisala svoj prvi filmski scenarij, ko so oblast prevzeli talibani in prepovedali kinematografijo – snemanje filmov je po šeriatskem pravu kaznovano s smrtjo.

Takrat je prebegnila v sosednji Pakistan, a se je po padcu talibanov vrnila v državo. Trenutno je kot pripadnica varnostnih sil zaposlena na afganistanskem notranjem ministrstvu.

"Vsako jutro, ko zapustim hišo, vem, da me lahko ubijejo, da morda ne bom več videla svoje družine," je leta 2012 povedala v intervjuju za Guardian.

Talibani med pogovori z ZDA napadli vojsko

Prevažanje ranjencev po napadu talibanov. Foto: Reuters
Prevažanje ranjencev po napadu talibanov. Foto: Reuters

V torek so medtem talibani v kraju Mazar-i-Šarif izvedli bombni napad na pripadnike afganistanske vojske. Ubiti so bili trije ljudje, še 41 je bilo ranjenih. Dva ubita in šest ranjenih so bili pripadniki vojske, preostali pa civilisti, je sporočilo ministrstvo za obrambo.

Napad se je sicer zgodil med obiskom talibanske delegacije v Islamabadu v Pakistanu, kjer potekajo pogovori s predstavniki ZDA. Strani se dogovarjata o mirovnem sporazumu med talibani in vlado v zameno za umik ameriških sil.

Predlog premirja afganistanske vlade so na pogovorih v Katarju talibani vztrajno zavračali. Po navedbah diplomatov naj bi na tokratnih pogovorih bilo več možnosti za dosego sporazuma, saj ima Pakistan več vpliva na različne frakcije v Afganistanu in se v zadnjih mesecih zavzema za zmanjšanje nasilja.