Vrtanje je izjemno zahtevno. Foto: Reuters
Vrtanje je izjemno zahtevno. Foto: Reuters

Po eksploziji v rudniku na severovzhodu Kitajske je pod zemljo ostalo ujetih 22 delavcev. Eden je umrl, deset jih pogrešajo, enajst pa jih je nesrečo preživelo.

Reševalci so v zemljo izvrtali nekajcentimetrske luknje, skozi katere jim dostavljajo hrano, pijačo in zdravila, a komunicirati z njimi ne morejo, tako da ni jasno, v kakšnem zdravstvenem stanju so. Ujeti so v sredinskem predelu rudnika, ki leži na globini 520 metrov. Vzrok eksplozije še ni znan.

A oblasti so sporočile, da pri reševalni akciji ne gre vse po načrtih. Reševalci namreč želijo razširiti enega izmed jaškov, ki so jih izvrtali, da bi postal tako širok, da bi lahko skozi njega dvignili rudarje. A vrtanje gre zelo počasi zaradi plasti zelo trdega granita, poleg tega pa je rudnik poplavila voda, zato obstaja bojazen, da poplavi tudi predel, v katerega so se zatekli delavci.

"Ovire so preprosto prevelike, kar pomeni, da bo trajalo še 15 dni ali celo več, da jih bomo lahko dosegli," je dejal vodja reševanja Gong Hajtao. Kamnine, ki jih morajo odstraniti, tehtajo okoli 70 ton. V reševanju sodeluje okoli 600 ljudi.

Rudniške nesreče na Kitajskem so precej pogoste, kitajski rudniki pa veljajo za najsmrtonosnejše na svetu. Leta 2020 je v rudniških nesrečah umrlo 573 ljudi.

Žrtve rudniške nesreče tudi v Indiji

V rudniku v zvezni državi Karnataka na jugu Indije je v eksploziji umrlo najmanj pet ljudi. Med vožnjo s tovornjakom je eksplodiralo razstrelivo, ki ga uporabljajo v rudniku. Število smrtnih žrtev bi se lahko še povečalo.

Oblasti so sprožile preiskavo, v okviru katere so že pridržale tri ljudi.