Rio Tinto sporoča, da sodeluje z oblastmi. Foto: EPA
Rio Tinto sporoča, da sodeluje z oblastmi. Foto: EPA

"Priznavamo, da je to očitno zelo skrb vzbujajoče, in nam je žal za preplah, ki ga je to povzročilo," so za BBC sporočili v podjetju.

Izgubljena je bila srebrna kapsula, ki vsebuje majhno količino radioaktivnega cezija-137 in je velika le šest krat osem milimetrov, a bi lahko pri tistem, ki bi se je dotaknil, povzročila hudo bolezen.

Kapsulo so izgubili na poti med mestoma Newman in Perth, dolgi okoli 1400 kilometrov.

"Poleg tega, da v celoti podpiramo pristojne oblasti, smo sprožili svojo lastno preiskavo, da bi razumeli, kako se je kapsula izgubila med prevozom," so sporočili iz Rio Tinta.

Podjetje je sporočilo, da so kapsulo izgubili 12. januarja, ko je zapustila rudnik Gudai-Darri v Zahodni Avstraliji. Izguba je bila prijavljena 25. januarja.

Lokalne oblasti so izdale opozorilo o sevanju v Zahodni Avstraliji. Bližina kapsuli bi pomenila izpostavljenost približno enaki količini naravnega sevanja, kot bi mu bila oseba izpostavljena v celem letu.

Puščava v Zahodni Avstraliji je eno najmanj naseljenih območij v državi. Le petina prebivalstva tega velikanskega dela Avstralija živi zunaj Pertha na jugozahodni obali.

Incident se je zgodil v času, ko skuša Rio Tinto izboljšati svoj ugled v Avstraliji, potem ko je uničil svete staroselske jame v Zahodni Avstraliji. Podjetje je 46.000 let stare jame razstrelilo, da bi razširilo rudnik železove rude. Uničenje je povzročilo ogorčenje javnosti, odstopilo je nekaj članov vodstva podjetja.