Prazna cepilna mesta v Rusiji, kjer se ljudje nočejo cepiti. Čeprav je v Rusiji na voljo več cepiv, kampanja poteka počasi. Več anket je pokazalo, da se več kot polovica prebivalstva ne namerava cepiti. Foto: EPA
Prazna cepilna mesta v Rusiji, kjer se ljudje nočejo cepiti. Čeprav je v Rusiji na voljo več cepiv, kampanja poteka počasi. Več anket je pokazalo, da se več kot polovica prebivalstva ne namerava cepiti. Foto: EPA

"Ljudje nočejo čakati. Želijo potovati v Evropo. Nekateri imajo tam sorodnike, drugi študirajo, delajo, nekateri hočejo v Evropo, ker jo pogrešajo," je dejala Ana Filatovska z ruske turistične agencije Express Tour. Kot je poročala RTV-jeva dopisnica iz Rusije Vlasta Jeseničnik, je zanimanje za cepljenje v Srbiji veliko.

"V Rusiji smo bili cepljeni s cepivom Sputnik, poživitveno cepivo je bilo Pfizerjevo cepivo. To nam bo dalo močno zaščito proti novemu koronavirusu in nam omogočilo potovanje po svetu in obiske bližnjih," je dejala Rusinja, ki se je cepila v Srbiji.

Čeprav je bila Rusija prva država na svetu, ki je registrirala vektorsko cepivo proti covidu-19 Sputnik V, se v Rusiji s cepivom zahodnih proizvajalcev ni mogoče cepiti, zato se v zadnjih tednih v Beograd odpravlja vse več Rusov, ki želijo dobiti potrdilo, da so cepljeni s cepivi, ki jih je odobrila Evropska agencija za zdravila (EMA).

Ruski državljani za vstop v Srbijo ne potrebujejo vizuma. Za letalsko vozovnico, tridnevno bivanje v hotelu in cepljenje je treba odšteti približno 700 evrov, je še poročala Vlasta Jeseničnik.

Rusi se cepijo v Srbiji

Kremelj: Več mrtvih zaradi nizke precepljenosti

V Rusiji je z vsemi potrebnimi odmerki cepljenih zelo malo prebivalcev, približno 29 odstotkov prebivalstva. V Kremlju trdijo, da se zaradi nizke precepljenosti v Rusiji viša število smrtnih primerov covida-19. V zadnjem dnevu so potrdili 957 novih smrti, do zdaj je za to boleznijo umrlo 217.372 covidnih bolnikov, največ v Evropi.

"Res je, stopnja precepljenosti je nizka, nesprejemljivo nizka," je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. To je po njegovem mnenju tudi eden od razlogov za tako visoko smrtnost. Ob tem je zavrnil očitke, da bi lahko oblasti naredile več, saj da so naredili vse, da so dali javnosti možnost, da se zaščiti s cepivom. Naloga Kremlja je po besedah Peskova uravnotežiti omejevanje širjenja virusa z zagotavljanjem delovanja gospodarstva.

V državi trenutno praktično nimajo omejitvenih ukrepov, da bi zmanjšali število okužb. Več regij je sicer uvedlo potrdila za dostop do javnih prostorov. Oblasti v Moskvi pa so danes sporočile, da bodo na več mestih omogočile brezplačno hitro testiranje na novi koronavirus, s čimer želijo omejiti širjenje virusa.

Švica: Testi niso več brezplačni

V Švici od danes testi na okužbo na novi koronavirus za številne niso več brezplačni, razen za izjeme. Podobno velja za Nemčijo, kjer so od danes plačljivi hitri testi, z izjemo za tiste, ki se zaradi zdravstvenih razlogov ne morejo cepiti. V Nemčiji so bili hitri testi brezplačni od marca dalje.

Vrsta pred frizerskim salonom v Avstraliji. Foto: Reuters
Vrsta pred frizerskim salonom v Avstraliji. Foto: Reuters

V Švici, kjer je z vsemi potrebnimi odmerki cepljenih okoli 60 odstotkov prebivalcev, so cene za teste različne; antigenski testi stanejo od 30 do 50 švicarskih frankov, testi PCR okoli 150 frankov (približno 140 evrov). Brezplačni testi so še naprej na voljo za mlajše od 16 let in tiste, ki se zaradi zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti. Do brezplačnih testov na okužbo z novim koronavirusom so v Švici še naprej upravičeni tudi tisti, ki so že prejeli prvi odmerek cepiva proti covidu-19, in tisti, za katere sumijo, da so zboleli za covidom-19. Brezplačni testi bodo še naprej na voljo za šolo in podjetja, za katere velja obveznost rednega testiranja.

V Švici začenjajo tudi novo kampanjo za cepljenje. Švicarsko ministrstvo za zdravje je med drugim predlagalo, da naj bi tiste, ki druge prepričajo, da se cepijo proti covidu-19, nagradili z bonom za 50 evrov. Večina švicarskih kantonov je to že zavrnila kot napačno spodbudo in opozorila na nevarnost zlorab.

Do 31. decembra prehodno obdobje

V Nemčiji so se za odpravo brezplačnih hitrih testov na okužbo z novim koronavirusom odločili nemška kanclerka Angela Merkel ter premierji nemških zveznih dežel. Odločitev so sprejeli, ker je na voljo dovolj ustreznega cepiva proti covidu-19, brezplačno testiranje tako po njihovem mnenju predstavlja nepotreben strošek za davkoplačevalce.

Do 31. decembra bo v Nemčiji veljalo prehodno obdobje, ki otrokom, starim od 12 do 17 let, ter nosečnicam omogoča brezplačno testiranje enkrat na teden. Brezplačni testi bodo še naprej na voljo tudi tistim, ki so v karanteni zaradi okužbe z novim koronavirusom in negativni test potrebujejo za končanje karantene.

Merck pri FDA zaprosil za odobritev zdravila za covid-19

Ameriško farmacevtsko podjetje Merck je danes sporočilo, da je pri Ameriški upravi za hrano in zdravila (FDA) vložilo prošnjo za izredno odobritev zdravila molnupiravir proti covidu-19 v obliki tablet. Merck je skupaj s podjetjem Ridgeback Biotherapeutics vložil prošnjo za odobritev tablete molnupiravir, zdravila, za katerega je na začetku tega meseca sporočil, da pri bolnikih z visokim tveganjem zmanjša možnost hospitalizacije in smrti za 50 odstotkov. Merck je zaprosil za izredno odobritev zdravila za zdravljenje blagega do zmernega poteka covida-19 pri odraslih, ki jim grozi poslabšanje bolezni ali hospitalizacija.

V znova odprtih pubih je bilo prešerno razpoloženje. Foto: Reuters
V znova odprtih pubih je bilo prešerno razpoloženje. Foto: Reuters

Veselje v Sydneyju: konec zaprtja

Številni prebivalci največjega avstralskega mesta so to proslavili v pubih in trgovinah, ki so se posebej za to priložnost odprle ob polnoči, številni so se odpravili na obisk k sorodnikom in prijateljem. "Bilo je težkih 100 dni," je dejal premier zvezne države Novi Južni Wales Dominic Perrottet.

Stroga pravila zaprtja so prepovedovala hišne obiske in premikanje zunaj radija petih kilometrov, kar je privedlo do dolge ločitve številnih družin. Za cepljene prebivalce so zdaj večino covidnih pravil olajšali: ljudje lahko tako znova jedo skupaj v restavracijah in barih, znova lahko telovadijo v telovadnicah in bazenih ter obiskujejo knjižnice. Kot poroča BBC, so bile pred frizerskimi saloni in saloni za manikiro danes zjutraj po krajevnem času dolge vrste.

Zaprtje v največjem avstralskem mestu se je končalo, potem ko je zvezna država Novi Južni Wales dosegla 70-odstotno precepljenost (z dvema odmerkoma) prebivalcev, starejših od 16 let. Nadaljnje sproščanje je predvideno, ko bo z vsemi potrebnimi odmerki cepljenih več kot 80 odstotkov prebivalcev, starejših od 16 let. Trenutno jih je 90 odstotkov prejelo en odmerek.

Kot je posvaril Perrottet, pričakujejo, da bo po sproščanju ukrepov število okužb naraslo, na kar se bolnišnice intenzivno pripravljajo. A kot pravi, se bo treba naučiti živeti z virusom.

V zvezni državi za zdaj še niso vzpostavili sistema nadzora nad statusom posameznika, to za zdaj prepuščajo posameznim sektorjem.

Več drugih zveznih držav še čaka na odprtje

Zaprtje v Sydneyju se je začelo konec junija, ko se je začela hitro širiti različica delta. Potrdili so več kot 50.000 okužb, umrlo je 439 ljudi. V Canberri se bo zaprtje končalo v petek, v Melbournu pa je predvideno za konec meseca.

V Queenslandu, Zahodni Avstraliji, Južni Avstraliji, Tasmaniji in severnih predelih so zaprli meje z zveznimi državami, kjer imajo okužbe, tako da jih tam nimajo, še navaja BBC.

Skupno so v Avstraliji do zdaj potrdili nekaj manj kot 130.000 okužb, umrlo je približno 1450 ljudi.

Na Novi Zelandiji za zdravstvene delavce in učitelje obvezno cepljenje

Oblasti na Novi Zelandiji so sporočile, da za večino zdravstvenih delavcev in učiteljev uvajajo obvezno cepljenje proti covidu-19. "Ničesar ne smemo prepustiti naključju, zato postaja obvezno," je dejal pristojni minister Chris Hipkins.

Na Novi Zelandiji je bilo z vsemi potrebnimi odmerki proti covidu-19 do zdaj cepljenih približno 48 odstotkov prebivalcev.

Zdravniki, medicinske sestre in drugi zdravstveni delavci, ki so najbolj izpostavljeni, se morajo z obema predpisanima odmerkoma cepiti do 1. decembra, medtem ko morajo vsi, ki delajo v izobraževalnem sektorju in imajo stik z učenci, dva odmerka prejeti do 1. januarja.

"Cepljenje ostaja naše najmočnejše in najučinkovitejše orodje za zaščito pred okužbami in boleznijo," je dejal Hipkins, ki je odgovoren za boj proti pandemiji. "To ni lahka odločitev, toda tisti, ki skrbijo za najranljivejše skupine, morajo narediti ta dodatni korak," je pojasnil.
Novozelandska zdravniška zbornica podpira obvezno cepljenje, njena predsednica Samantha Murton pa je odločitev označila za "drzno, a potrebno", poroča AFP.

Največje mesto na Novi Zelandiji, Auckland, se spoprijema z valom novih okužb z različico delta. Premierka Jacinda Ardern je danes sporočila, da za najmanj teden dni podaljšujejo omejitve, ki v mestu veljajo že skoraj dva meseca. V sosednjih regijah pa od četrtka omejitve ne bodo več veljale.