Konec tedna so v Avstraliji potekali protesti proti ukrepom za zajezitev širjenja virusa. Nekateri zdaj kritizirajo protestnike za novo zaprtje. Foto: Reuters
Konec tedna so v Avstraliji potekali protesti proti ukrepom za zajezitev širjenja virusa. Nekateri zdaj kritizirajo protestnike za novo zaprtje. Foto: Reuters

V Novem Južnem Walesu (NSW) so v zadnjih 24 urah našteli 172 novih okužb, dve starejši bolnici sta umrli, v tej zvezni državi pa sicer živi skoraj 8,2 milijona ljudi, kar precej zgovorno priča o tem, da ima Avstralija v času pandemije ene najstrožjih ukrepov na svetu.

Oblasti grozijo, da bi se ukrepi lahko podaljšali do septembra, rešitev vidijo v okrepljenem cepljenju.

Sydney s 5,3 milijona prebivalcev je videti kot mesto duhov. Foto: Reuters
Sydney s 5,3 milijona prebivalcev je videti kot mesto duhov. Foto: Reuters

"Cepljenje je ključ do naše svobode. To je ključni del naše strategije," je dejala premierka NSW-ja Gladys Berejiklian. "Želim si, da bi bil avgust mesec, ko se vsi odločijo za svoj odmerek. To je za nas ključno, da bi lahko videli, kako bo videti september. Mislim, da nihče ne more zanikati, da je cepljenje absolutno ključno, da se v NSW-ju vrnemo v normalno življenje."

Zaprtje bi se moralo izteči v soboto, a ker je polno cepljenih le 13 odstotkov prebivalcev NSW-ja, se pričakuje, da bodo nekatere omejitve ostale v veljavi. Potem ko se je v NSW-ju pojavila bolj nalezljiva, a manj smrtonosna različica delta, so oblasti naglo odredile nova zaprtja v državi s 26 milijoni prebivalcev. Tako je v zaprtju več kot polovica Avstralcev.

Izredne razmere v soseski Blacktown

Najbolj na udaru je Sydney, kjer so oblasti zaprle celo sosesko Blacktown, potem ko so odkrili šest okužb med tamkajšnjimi prebivalci.

Avstralci so že naveličani neskončnih zaprtij. Foto: Reuters
Avstralci so že naveličani neskončnih zaprtij. Foto: Reuters

14 dni tako zdaj nihče ne sme zapuščati svojih domov, hrano in zdravila jim bodo dostavljali do vrat, poroča Guardian. Izbruh so povezali s pogrebom pred tednom dni, ki se ga je udeležilo okoli 50 ljudi. Ukrepe so zaostrili tudi v dveh bolnišnicah v mestu, kjer sta imeli pozitiven izvid testa dve medicinski sestri.

V torek so opravili več 10.000 testov na covid, pri čemer so morali vzorce pošiljati v druge zvezne države, ker so laboratoriji v NSW-ju preplavljeni.

Oblasti skrbi, da bo število okužb naraslo tudi zaradi protestov proti protikoronskim ukrepom, ki so potekali konec tedna. Nekateri prebivalci se po družbenih omrežjih že znašajo nad protestniki, češ da gredo zaradi njih v novo zaprtje.

Sproščanje v Melbournu

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Medtem pa sta zvezni državi Viktorija s prestolnico Melbourne in Južna Avstralija s prestolnico Adelajdo napovedali, da bosta sprostili svoji zaprtji, potem ko jim je uspelo število okužb tam skoraj povsem zajeziti. Tako so v Viktoriji s 6,7 milijona prebivalcev v zadnjem dnevu našteli le deset okužb, pa še to pri ljudeh, ki so že v karanteni.

"To je dober dan," je dejal premier Viktorije Daniel Andrews, ki je dodal, da sprostitev zaprtja "pošilja jasno sporočilo, da se nam je uspelo znebiti dveh izbruhov delte". "Mislim, da ni okraja na svetu, ki mu je uspelo kaj takega," je povedal.

Prebivalci Viktorije bodo tako zdaj končno lahko zapustili svoje domove, odprle se bodo šole, še vedno pa ne bodo dovoljeni obiski.

V Avstraliji so od začetka pandemije lani skupno našteli le 33.100 okužb, 920 bolnikov s covidom je umrlo. Oblasti to pripisujejo svojemu naglemu odzivu in strogim ukrepom.

Država prav tako še kar, že leto in pol, ostaja zaprta za vse, avstralski državljani, ki se vračajo domov, pa morajo v obvezno hotelsko 14-dnevno karanteno, ne glede na to, ali so bili cepljeni.

Kljub malo okužb novi lockdowni v Avstraliji