Dostavljalec hrane prebivalcu Šanghaja dostavlja hrano, saj ta ne sme ven, niti v trgovino ali v lekarno. Foto: Reuters
Dostavljalec hrane prebivalcu Šanghaja dostavlja hrano, saj ta ne sme ven, niti v trgovino ali v lekarno. Foto: Reuters

Četrtina prebivalcev Šanghaja prestaja samoizolacijo, med njimi 7000 stanovanjskih enot, ki so jih obasti označile kot območje z nižjim tveganjem - na teh območjih v zadnjih 14 dneh niso potrdili novih primerov okužb s covidom-19.

Kitajska v pandemiji vztraja pri t. i. politiki ničelnih okužb, v okviru katere si prizadeva prekiniti prenašanje okužb s strogimi zaprtji, množičnim testiranjem in omejitvami potovanj.

V torek so tako po dveh tednih zaprtja v svojh domovoh nekateri prebivalci naposled le stopili na prostost.

Neka stanovalka je poročala, da si je lahko privoščila vožnjo s skuterjem, ko je prejela dovolilnico, a je kasneje od upravnika prejela obvestilo, da ne sme več ven. "Stanje se zelo hitro spreminja. če želite ven, morate to storiti zelo hitro, saj se stanje lahko spremeni že v naslednji uri," je dejala za Reuters.

Sorodna novica Ob zaprtju Šanghaja prebivalci brez hrane: "Prvič v življenju sem lačen"

Prebivalci t. i. območij z nižjim tveganjem, označena tudi kot "preventivna območja", so že vedno pod nadzorom in morajo spoštovati strogo medosebno razdaljo, so sporočili z ministrstva za zdravje.

"Razumljivo je, da si po tako dolgem obdobju ljudje želijo na prostost, opraviti morajo nakupe živil, zdravil," je dejal ministrica za zdravje Wu Qianyu. "Vendar, če se bo preveč ljudi zbiralo na nekontrolirani način, to lahko predstavlja težavo našemu preventivnemu delu za zaustavitev epidemije."

V ponedeljek je v Šanghaju odstotek asimptomatskih okužb padlo za 11 odstotkov, simptomatskih primerov pa je več, naraslo je z 914 na 994. Danes so potrdili več kot 23.000 novih okužb.

A od marca število okužb močno narašča in po več kot 100.000 potrjenih primerih so Šanghaj, mesto s 25 milijoni prebivalcev, tako rekoč zaprli. Ukrepi so sprožili številne kritike zaradi pomanjkanja hrane in nefleksibilne politike, po kateri je moral vsakdo, pozitiven na testiranju, v center za karanteno.

ZDA iz Šanghaja umikajo konzularno osebje

Zaradi trenutnih razmer so se ZDA odločile umakniti osebja tamkajšnjega konzulata, so sporočili v ponedeljek. Ob tem so izrazili zaskrbljenost za varnost Američanov na Kitajskem, kjer vlada zaradi porasta okužb z novim koronavirusom uvaja stroga zaprtja javnega življenja. Tovrstno je v veljavi tudi v Šanghaju.

Na veleposlaništvu v Pekingu so kot razlog navedli "še vedno trajajoč izbruh covida-19". Dodali pa so še, da so ameriški diplomati pri predstavnikih kitajske države izrazili "zaskrbljenost za varnost in dobrobit ameriških državljanov".

"Najbolj za naše uslužbence in njihove družine je, da zmanjšamo njihovo število, svoje delovanje pa omejimo, medtem ko se soočamo s spremenljivimi okoliščinami na terenu," so še dodali.