Severnokorejske oblasti covid-19 še vedno imenujejo kot vročina. Foto: EPA
Severnokorejske oblasti covid-19 še vedno imenujejo kot vročina. Foto: EPA

Severnokorejski režim je sporočil, da je preiskovalna komisija "znanstveno in dokončno" potrdila, da se je izbruh bolezni zgodil v kraju Ipho-ri na skrajnem jugovzhodu države, približno devet kilometrov od meje z Južno Korejo.

Severna Koreja je ob objavi rezultatov preiskave ukazala ljudem, naj na območjih ob razmejitveni črti in ob mejah pozorno spremljajo tuje stvari, ki čez mejo prihajajo z vetrom in baloni. Agencija ni neposredno omenila Južne Koreje, vendar severnokorejski prebežniki in aktivisti po navedbah Reutersa že desetletja s pomočjo balonov čez mejo pošiljajo letake in humanitarno pomoč.

Južnokorejsko ministrstvo za združitev, ki skrbi za odnose med Severno in Južno Korejo, je dejalo, da ni nobene možnosti, da bi virus v državo prispel z letaki. Menijo, da je bila najverjetnejša vstopna pot virusa, katerega prisotnost je Severna Koreja prvič zaznala na začetku maja, trgovina s Kitajsko.

Lokalne oblasti v Severni Koreji poročajo o od 4000 do 5000 primerih okužb na dan, od konca aprila pa je za boleznijo covid-19, ki jo v Pjongjangu sicer še vedno imenujejo vročina, zbolelo 4,74 milijona državljanov oziroma skoraj 20 odstotkov prebivalstva. Za boleznijo naj bi sicer umrlo le 73 ljudi, še navaja EFE.