Južni Korejci spremljajo izstrelitev rakete. Foto: EPA
Južni Korejci spremljajo izstrelitev rakete. Foto: EPA

Po podatkih Južne Koreje so Severni Korejci eno raketo ‒ šlo naj bi za balistično raketo kratkega dosega ‒ izstrelili iz pristanišča Sinpo, v katerem so običajno severnokorejske podmornice. Raketa je padla v Japonsko morje in je že potonila. Nekateri domnevajo, da je Pjongjang raketo izstrelil s podmornice, a tega nihče ni potrdil. Pred tedni je sicer izstrelitev s podmornice uspešno preizkusila južnokorejska vojska, piše BBC.

Japonski premier Fumio Kišida je sicer sporočil, da je Severna Koreja izstrelila dve raketi. Njena dejanja je označil kot "obžalovanja vredna". Z besedami, da gre za "dejanje destabilizacije v regiji", se je odzval tudi Washington.

Seul se vse bolj oborožuje

Incident se je zgodil v času, ko v Seulu poteka srečanje vodij obveščevalnih služb Južne Koreje, Japonske in ZDA, na katerem razpravljajo prav o Severni Koreji. Poleg tega Južna Koreja razvija nova orožja, kar bi lahko pripeljalo do oboroževalne tekme na Korejskem polotoku. Prav ta teden bodo imeli v Seulu največjo oborožitveno razstavo, poleg tega naj bi kmalu izstrelili svojo vesoljsko raketo.

Pjongjang krepi svojo vojsko v samoobrambi in ne zato, da bi začel vojno, je dejal Kim. Foto: EPA
Pjongjang krepi svojo vojsko v samoobrambi in ne zato, da bi začel vojno, je dejal Kim. Foto: EPA

Raketa za raketo

Severna Koreja, ki je zaradi svojega jedrskega programa pod mednarodnimi sankcijami, je v zadnjem času povzročila nove napetosti s testiranjem raket. Resolucije Združenih narodov državi prepovedujejo poskusne izstrelitve balističnih raket, ki lahko v nekaterih primerih tudi nosijo jedrske konice. Režim je tako septembra izvedel več preizkusov raket, med drugim vodene rakete dolgega dosega in dveh balističnih raket kratkega dosega, pa tudi nadzvočne balistične rakete. Ti preizkusi so sprožili obsodbe v mednarodni skupnosti.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je prejšnji teden izjavil, da si na območju ne želi izbruha nove vojne, a dodal, da mora njegova država še naprej razvijati orožje za samoobrambo proti sovražnikom. Pri tem je posebej opozoril na ZDA ‒ to državo je obtožil sovražnih dejanj in dejal, da so glavni vir napetosti na Korejskem polotoku.

Pjongjang in Seul sta na začetku meseca sicer vzpostavila čezmejno komunikacijo, ki je ključna za sporazumevanje držav. Zastala pa so pogajanja Severne Koreje z ZDA, ki niso prinesla napredka od neuspelega vrha takratnega ameriškega predsednika Donalda Trumpa in Kima februarja leta 2019.

Severna in Južna Koreja sta tehnično gledano še vedno v vojni, saj po koncu Korejske vojne leta 1953, ki je Korejski polotok razdelila na dve državi, še nista podpisali mirovne pogodbe.