Severnokorejski voditelj Kim Džong Un. Foto: Reuters
Severnokorejski voditelj Kim Džong Un. Foto: Reuters

ZDA so v času Bidnovega mandata od januarja letos že večkrat izrazile pripravljenost za srečanje s severnokorejskimi predstavniki brez pogojev, kjer koli in kadar koli, in ob tem poudarile, da si prizadevajo za denuklearizacijo Korejskega polotoka.

Washington je v sredo sporočil, da nima nobenih sovražnih namenov do Severne Koreje in da je še naprej odprt za pogajanja. Kim je navedbe Bidnove administracije označil za "majhno zvijačo" in dejal, da želijo ZDA s temi besedami zgolj zavesti mednarodno skupnost in prekriti svoja sovražna dejanja, je poročala severnokorejska tiskovna agencija KCNA.

Varnostni svet Združenih narodov se bo danes na zahtevo ZDA, Francije in Združenega kraljestva sestal za zaprtimi vrati in razpravljal o Severni Koreji.

Sredin govor severnokorejskega voditelja v severnokorejski narodni skupščini je po oceni raziskovalca na Korejskem inštitutu za združitev v Seulu Hong Mina pokazal, da bo Pjongjang še naprej krepil svoje vojaške zmogljivosti, če Washington ne bo spremenil svoje strategije.

Pogovori med ZDA in Severno Korejo so zastali po propadlem drugem vrhu takratnega predsednika ZDA Donalda Trumpa in Kim Džong Una v vietnamskem glavnem mestu Hanoj februarja 2019.

Napredovanje Kimove sestre

Severnokorejski voditelj je v govoru pred skupščino v sredo izrazil pripravljenost za obnovo stikov z Južno Korejo. Vplivna sestra Kim Džong Una Kim Jo Jong je že prejšnji teden dejala, da bi lahko pripravili vrh obeh Korej, a je pogoj za njegovo pripravo zagotovljeno obojestransko spoštovanje in nepristranskost.

Kim Jo Jong je, kot poroča KCNA, medtem napredovala na položaj v komisiji za državne zadeve, najvišji državni organ v Severni Koreji.

Pjongjang je ta mesec izvedel že več preizkusov raket, med drugim preizkus vodene rakete dolgega dosega in dveh balističnih raket kratkega dosega. V torek je država izstrelila nadzvočno balistično raketo.