Sohae je severnokorejsko glavno izstrelišče za satelite od leta 2012. Foto: Reuters
Sohae je severnokorejsko glavno izstrelišče za satelite od leta 2012. Foto: Reuters

Posnetki, ki kažejo obnovitvena dela na objektu, so nastali zgolj dva dni po propadlem drugem vrhu Kim ‒ Trump, ki je konec februarja potekal v Vietnamu in se je končal brez podpisa skupne izjave voditeljev. Posnetki, ki jih je preskrbela južnokorejska obveščevalna agencija, kažejo delavce, ki znova nameščajo strukturo za izstrelitev raket. "Videti je dva žerjava, porušili so nekaj zidov in postavili novo streho," so dejali.

Sorodna novica Trump in Kim Džong Un krepila odnose, a jedrskega dogovora nista podpisala

Bolton: "Čakamo ..."

Ameriški svetovalec za nacionalno varnost John Bolton je severnokorejskemu režimu že zagrozil, da se mora država takoj jedrsko razorožiti, sicer bodo ZDA še zaostrile že tako hude sankcije. "Čakamo, ali bo Pjongjang izpolnil obljubo in opustil svoj jedrski program ter vse, kar je povezano z njim. Če tega ne bodo pripravljeni storiti, potem je bil predsednik Trump zelo jasen. Gospodarskih sankcij proti državi ne bomo ublažili, prav nasprotno, še zaostrili jih bomo," je dejal Bolton.

Drugi vrh voditeljev se je končal predčasno in brez sporazuma o jedrski razorožitvi Severne Koreje v zameno za zmanjšanje sankcij, a Trump še naprej vztraja, da so dosegli napredek in nekoliko zbližali stališča.

Drugo srečanje med Kimom in Trumpom se je končalo predčasno. Foto: Reuters
Drugo srečanje med Kimom in Trumpom se je končalo predčasno. Foto: Reuters

Nekateri strokovnjaki sicer opozarjajo, da Severna Koreja nadaljuje zgolj vesoljski program, ne pa tudi jedrskega. Poudarili so tudi, da obnovitvena dela na Sohaeju ne pomenijo, da bo izstrelišče takoj začelo delovati pa tudi, da s tega izstrelišča niso pošiljali v zrak medcelinskih balističnih raket, ampak le satelite. A ker je pri obeh izstrelitvah uporabljena podobna tehnologija, so Združeni narodi Severnim Korejcem prepovedali vse izstrelitve.