Trump se je v Hanoju drugič sešel s Kimom, a tudi to srečanje ni prineslo dogovora o denuklearizaciji Severne Koreje. Foto: Reuters
Trump se je v Hanoju drugič sešel s Kimom, a tudi to srečanje ni prineslo dogovora o denuklearizaciji Severne Koreje. Foto: Reuters

"Dejal mi je, da ni o tem nič vedel, in jaz ga bom držal za besedo," je povedal Trump. "Kar se je zgodilo, je grozno," je dodal o smrti ameriškega študenta, ki je kot turist obiskal Severno Korejo, a so ga marca 2016 aretirali in obsodili na 15 let prisilnega dela zaradi domnevne kraje propagandnega plakata.

V zaporu oziroma taborišču so ga, sodeč po poškodbah, s katerimi se je vrnil v ZDA, hudo mučili. Za posledicami mučenja je umrl junija 2017, kmalu po tem, ko ga je Severna Koreja izpustila iz zapora v znamenje dobre volje ob ohlajanju pregrete retorike med Trumpom in Kimom.

Trump je sicer dejal, da verjame Kimu, a je prepričan, da so višji predstavniki Severne Koreje vedeli za mučenje. "Velika država, veliko ljudi. In v teh zaporih in v teh taboriščih je veliko ljudi," je dodal in namignil, da Kim verjetno ne ve za vse zapornike v svoji državi.

Starši kritični do pohval na račun Kima

Poleg politikov so Trumpa, vsaj posredno, kritizirali tudi starši umrlega Warmbierja. V petek sta Fred in Cindy Warmbier objavila izjavo, v kateri obsojata pohvale severnokorejskega voditelja, pri čemer nista izrecno omenila Trumpa, poroča BBC. "Kim in njegov zlobni režim sta odgovorna za nepredstavljivi krutost in nečloveškost," sta dejala.

Kot sta dejala, sta bila med vrhom Trump – Kim "spoštljiva", a da zdaj morata spregovoriti. Po njunih besedah "noben izgovor ali razkošna hvala ne more spremeniti", da sta "Kim in njegov zlobni režim" ubila njunega sina.

Plaz kritik na Trumpa po srečanju s Kimom

Kritični tako demokrati kot republikanci

Medtem so ameriški kongresniki tako iz vrst demokratov kot republikancev ogorčeni, da je Trump verjel na besedo Kimu. Republikanski senator iz Ohia Rob Portman je sporočil, da se morajo Warmbierja spominjati in ne smejo nikoli dovoliti, da se pozabi to, kar je Severna Koreja storila.

Demokratski senator iz Ohia Sherrod Brown pa je sporočil, da je Trump znova dokazal, da verjame lažnivim avtokratom. "Nikoli se ne bi smel srečati z diktatorjem Severne Koreje brez omembe Otta Warmbierja in brez omembe človekovih pravic. Predsednik Bush bi to storil, predsednik Clinton je to storil, predsednik Obama je to storil, predsednik Reagan je to storil in ... to je žalostno," je sporočil demokrat iz Warmbierjeve domače države.

Predsednik odbora za obveščevalne zadeve v predstavniškem domu, demokrat Adam Schiff, pa je izjave Trumpa po pisanju nemške tiskovne agencije DPA označil za grozovite. "Diktatorji tega sveta so dobili sporočilo: lahko si dovolite vse, če se boste potem zlagali Donaldu Trumpu," je zapisal na Twitterju.

Warmbierjeva družina ni želela komentirati Trumpove izjave v Hanoju po vrhu s Kimom.

Trump je verjel že Putinu in bin Salmanu

Trump je v ZDA že sprožil ogorčenje zaradi izjave, da verjame ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, ko je ta zanikal, da bi se vpletal v volitve 2016. Podobno je storil tudi po umoru novinarja Džamala Hašokdžija, za katerega je po mnenju ameriških obveščevalcev kriv savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman.