Nov oborožitveni sistem severnokorejske
Nov oborožitveni sistem severnokorejske "Korejske ljudske armade": šestcevni raketni lanser, ki izstreljuje balistične rakete kratkega dosega do 400 km. Foto: Reuters/KCNA

Državna novičarska agencija KCNA je v uradni objavi zapisala, da so oborožene sile uspešno testirale novi oborožitveni sistem, ki ga bodo že v kratkem predali v redno uporabo. Ob tem je v oči padlo, da v nasprotju z običajnimi uradnimi objavami o raketnih izstrelitvah Severne Koreje tokrat ni bilo navedeno, da je vojaško testiranje osebno nadzoroval voditelj Kim Džong Un.

Za spremembo brez Kima ob izstrelitvi
Tokrat je izstrelitve raket vodil podpredsednik partije Ri Pyong Chol, testiranje večcevnega raketnega lanserja pa je izvedla akademija za državno obrambno znanost. Na slikah, objavljenih v državnem časopisu Rodong Sinmun, je upodobljen raketni lanser s šestimi cevmi, k temu pa so dodali kolaž slik, kjer naj bi rakete zadele otok sredi Vzhodnega morja, kot Korejci imenujejo Japonsko morje.

Severna Koreja je v nedeljo s svoje vzhodne obale izstrelila dve raketi, ki sta padli v nevtralnih vodah Japonskega morja. Po navedbah južnokorejske vojske je šlo za balistični raketi kratkega dosega. Po treh mesecih premora je ta izolirana komunistična država v marcu izvedla štiri izstrelitve raket, vedno po dve raketi krajšega dosega.

K novici o preizkusu novega orožja so Severni Korejci priložili kolaž, da so zadeli otok v Japonskem morju, medtem ko so sosednji državi poročata, da sta raketi v nedeljo padle v mednarodne vode. Foto: Reuters
K novici o preizkusu novega orožja so Severni Korejci priložili kolaž, da so zadeli otok v Japonskem morju, medtem ko so sosednji državi poročata, da sta raketi v nedeljo padle v mednarodne vode. Foto: Reuters

Jezni sosedi zaradi provokacij v času pandemije
"Takšna dejanja Severne Koreje so popolnoma nesprejemljiva v času, ko se cel svet spopada s težavami zaradi izbruha novega koronavirusa,"
so se na izstrelitev odzvali v uradnem Seulu. Z japonskega obrambnega ministrstva so sporočili, da raketi nista dosegli japonskih ozemeljskih voda in njenega izključnega gospodarskega pasu.

Izpolnjena naloga iz novoletnega nagovora
Varnostni svet Združenih narodov je uvedel stroge sankcije do Severne Koreje zaradi preizkušanja raketne tehnologije, da bi tako preprečili razvoj raket, ki bi bile sposobne nositi jedrske konice. A severnokorejski voditelj Kim Džong Un vztraja in uresničuje svoj novoletni nagovor, v katerem je napovedal, da bo svet že kmalu videl novo strateško orožje v arzenalu Severne Koreje.

Rakete za obuditev pogovorov z Washingtonom?
Pogajanja z ZDA so kljub dopisovanju Kima in predsednika Donalda Trumpa zastala, saj se je lanski vrh v Hanoju nepričakovano pokvaril in ni prinesel nobenega napredka. Zaradi tega Severna Koreja meni, da jo moratorij na izvajanje raketnih preizkusov nič več ne zavezuje. Sočasno iz Washingtona ob marčnih raketnih preizkušanjih niso prišla kritična sporočila ali obsodbe.

Uradno: država brez novega koronavirusa
Severna Koreja je sicer ena izmed redkih držav sveta, kjer še ni potrjenega primera okužbe z novim koronavirusom. Zunanji svet, zlasti sosednji Južna Koreja in Japonska, sicer dvomi v trditve oblasti v Pjongjangu. A po drugi strani gre za najbolj zaprto državo na svetu, ki je ob izbruhu na Kitajskem zaprla mejo s sicer svojo najtesnejšo zaveznico. Sočasno so ukazali vsem tujcem strogo 30-dnevno karanteno, že tako pa je diplomatska četrt v glavnem mestu izolirana od preostalega Pjongjanga.