Severna Koreja je v jutranjih sobotnih urah v smeri Japonskega morja izstrelila dve balistični raketi kratkega dometa, so potrdili pri južnokorejski vojski. Raketi so izstrelili na zahodu Severne Koreje. Leteli sta na višini 50 kilometrov in preleteli 410 kilometrov čez državo ter pristali v morju. Pjongjang je v tem mesecu izstrelil rakete različnega dosega že 2. in 9. marca.

Obnovljena balistična testiranja
Izstrelitve nakazujejo, da je Severna Koreja po trimesečnem premoru obnovila testiranje raket. Južnokorejska vojska je označila dejanje za izjemno neprimerno in pozvala Severno Korejo, naj nemudoma ukine svoje vojaške dejavnosti.

Uradni Pjongjang je znova začel preizkušati rakete konec lanskega leta po izteku roka, ki ga je postavil Washingtonu za omilitev sankcij. Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je decembra lani izjavil, da jih moratorij za preizkuse jedrskega orožja in medcelinskih balističnih raket ne zavezuje več. V novoletni poslanici je napovedal tudi skorajšnjo predstavitev "novega strateškega orožja".

Raketi pristali v mednarodnih vodah
Resolucije Varnostnega sveta ZN-a izolirani komunistični državi prepovedujejo testiranje balističnih raket, mednarodna skupnost pa je proti njej uvedla sankcije.

Japonska obalna straža je potrdila izstrelitev in navedla, da sta raketi pristali zunaj območja japonske ekskluzivne gospodarske cone, ki se razteza 200 morskih milj od obal Japonske.

Uradno novega koronavirusa v državi ni
V Pjongjangu so v soboto sicer poudarili drugo novico. Za 10. april so sklicali vrhovno ljudsko skupščino, na kateri se bo zbralo 700 voditeljev iz vse države. Skupščina, ki je nominalno najvišji organ v državi, bo dokaz svetu, da se Severni Korejci ne bojijo epidemije novega koronavirusa oz. ga zaradi svoje izolacije sploh nimajo, kar ponavljajo državni mediji.

Nekateri analitiki, ki se ukvarjajo s Severno Korejo, sicer dvomijo, da v državi nimajo niti enega primera, glede na to, da so tesno gospodarsko povezani s Kitajsko, državo prvotnega izbruha. Sočasno je druga močno prizadeta država Južna Koreja. Visoki predstavnik vojske ZDA v Južni Koreji je pred dnevi dejal, da so precej prepričani, da je novi koronavirus prešel tudi v Severno Korejo.

Februarja karantena za vse tujce
Oblasti v Pjongjangu so v februarju razglasile karanteno za 380 tujcev v glavnem mestu, večinoma je šlo za diplomate in njihove družine. Na začetku marca se je karantena iztekla in 9. marca je državo s posebnim letalom zapustilo okoli 80 tujcev.