Del vaje si je ogledal in nadzoroval tudi severnokorejski voditelj. Foto: Reuters
Del vaje si je ogledal in nadzoroval tudi severnokorejski voditelj. Foto: Reuters

Po podatkih južnokorejske vojske je Severna Koreja v sredo izstrelila dve balistični raketi, ki sta leteli približno 360 kilometrov, nato pa padli v Japonsko morje.

Severnokorejska državna tiskovna agencija KCNA, ki se sklicuje na generalštab severnokorejske vojske, je poročala, da je raketna enota Korejske ljudske armade (KPA) izvedla nalogo jedrskega napada na vnaprej določeni višini 400 metrov nad ciljem. Poudarila je še, da je bil namen vaje poslati jasno sporočilo sovražnikom, da severnokorejska vojska nikoli ne bo le mirno opazovala vojaških vaj ZDA in Južne Koreje.

ZDA in Južna Koreja so v sredo izvedle letalsko vajo nad Rumenim morjem med Korejskim polotokom in Kitajsko. Ta je potekala v okviru njune enajstdnevne skupne vojaške vaje Freedom Shield, ki se bo končala danes. Ob tem so oborožene sile ZDA, Južne Koreje in Japonske v torek izvedle tristransko vajo pomorske protiraketne obrambe, kar je ujezilo oblasti v Severni Koreji.

Pjongjang skupne vojaške vaje obravnava kot vaje za invazijo in je že večkrat zagrozil, da bo nanje odločno odgovoril.

Severna Koreja je letos izvedla rekordno število preizkusov orožja, prejšnji teden pa je že drugič poskusila v orbito poslati vohunski satelit, a ji ni uspelo. Sredi avgusta je severnokorejski voditelj Kim Džong Un pozval h krepitvi priprav na vojno, vključno s povečanjem proizvodnje orožja in števila vojaških vaj, z generali pa naj bi med drugim govoril o obsežnih vojaških akcijah proti Južni Koreji.