Foto: Reuters
Foto: Reuters

Severnokorejska uprava za razvoj letalstva in vesolja je pojasnila, da sta prva in druga stopnja izstrelitve izvidniškega satelita Malligyong-1 potekali po načrtih, nato pa se je pojavila napaka na tretji stopnji. Pri tem je dodala, da težava ni velika in da bo izstrelitev satelita ponovila oktobra.

Južnokorejska vojska je izstrelitev satelita zaznala v sredo okoli 21. ure po srednjeevropskem času. Ta naj bi preletel Rumeno morje, Seul pa je že začel iskati razbitine.

Izstrelitev je poskrbela za nemir tako v Južni Koreji kot na Japonskem, kjer so se oglasile sirene za zračni napad. Seul je izstrelitev satelita ostro obsodil in dodal, da Pjongjang "zapravlja omejena sredstva za nepremišljene provokacije, medtem ko krivi nižje uradnike za gospodarske težave v državi".

Izstrelitev je obsodil tudi japonski premier Fumio Kišida. "S celovito oceno vseh dejavnikov smo potrdili, da pri tokratni izstrelitvi v zemeljsko orbito ni bilo izstreljeno nič, zato menimo, da je bila izstrelitev neuspešna. Kljub temu je takšno ravnanje v nasprotju z resolucijami ZN-a, zato že odločno protestiramo," je dodal.

Sorodna novica Incident Severne Koreje Dončiću preprečil miren spanec

Tudi ZDA so opozorile, da izstrelitev satelita pomeni "predrzno kršitev resolucij Varnostnega sveta ZN-a, povečuje napetosti in tvega destabilizacijo varnostnih razmer v regiji in širše".

Da gre za kršenje resolucij ZN-a, je poudaril tudi generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres, ki je obenem Pjongjang pozval, naj preneha tovrstna dejanja in se brez predpogojev vrne k dialogu za dosego trajnega miru in jedrske razorožitve Korejskega polotoka.

Skupno izjavo z obsodbo izstrelitve, češ da je šlo za uporabo prepovedane raketne tehnologije, so objavile tudi države članice skupine G7. Pozvale so k odločnemu mednarodnemu odgovoru, zlasti v Varnostnem svetu ZN-a.

Slovensko zunanje ministrstvo je v obsodbi na omrežju X opozorilo na grožnjo za regionalna in mednarodna mir in stabilnost ter pozvalo Severno Korejo, naj sodeluje v diplomaciji in sprejme večkratne ponudbe za dialog.

Severna Koreja je že 31. maja poskušala v orbito izstreliti satelit, a je raketa s satelitom kmalu po izstrelitvi padla v morje. Kot je takrat navedel KCNA, je bila izstrelitev neuspešna zaradi izgube moči enega od pogonskih motorjev.

Razmere na Korejskem polotoku so že dlje časa zelo napete. Pjongjang je lani izvedel rekordno število preizkusov orožja, ZDA in Južna Koreja pa krepijo varnostno sodelovanje, kar Severna Koreja obravnava kot grožnjo.