Foto: EPA
Foto: EPA

Evropska unija je ocenila, da ta država s tem spodkopava napore za obnovitev dialoga, ZDA pa so proti petim Severnokorejcem, povezanim z balističnim programom te države, sprejele sankcije.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je prejšnji mesec napovedal, da bo njegova država, ki za oboroževanje nameni od petine do kar četrtine bruto domačega proizvoda, dodatno okrepila obrambo proti Združenim državam Amerike, premislili pa bodo tudi o obnovitvi začasno zaustavljenih programov. S tem najverjetneje namigujejo na obuditev jedrskih poskusov, ki jih je Pjongjang leta 2017 začasno zamrznil, je za Radio Prvi poročala Rajka Pervanje.

Severna Koreja je ta mesec testirala le rakete kratkega dosega, vse pa so pristale v morju stran od Japonske. Toda po ocenah profesorja in nekdanjega južnokorejskega poveljnika pomorskih sil Kim Dong Jupa se je izkazalo, da so močno podcenjevali tehnologijo severne sosede, saj se lahko njene visoko manevrske rakete izognejo detekciji dragih ameriških raketnih obrambnih sistemov v regiji.

Če Pjongjang ne bo dosegel tega, česar si želi, bi lahko Kim Džong Un ob bližnjih 80. in 110. obletnici rojstva njegovega očeta in dedka, uporabil tudi orožje, s katerim bi dosegel več pozornosti mednarodne skupnosti.

Po besedah profesorja na Univerzi Dongseo Briana Myersa, želi Pjongjang doseči umik ameriških sil s korejskega polotoka in mirovni sporazum z Južno Korejo. Glede na to, da je ameriški predsednik Joe Biden Kima označil za tirana, hkrati pa je trenutno zelo zaposlen z Ukrajino, Pjongjangu tega skoraj zagotovo še zelo dolgo ne bo uspelo doseči.