Kim Yong-chol (na sliki skrajno desno) na nedeljskem nastopu amaterske umetniške skupine. Foto: Reuters
Kim Yong-chol (na sliki skrajno desno) na nedeljskem nastopu amaterske umetniške skupine. Foto: Reuters

Južnokorejski dnevnik Chosun Ilbo je v petek prvotno poročal, da so Kim Yong-chola, severnokorejskega kolega ameriškega državnega sekretarja Mikea Pompea, poslali v delovno taborišče in "ideološko izobraževanje" po propadu pogovorov med Kimom in Trumpom februarja letos v vietnamski prestolnici Hanoj.

A severnokorejska tiskovna agencije KCNA poroča, da se je Kim Yong-chol v nedeljo zvečer skupaj z vodilnimi predstavniki Severne Koreje, vključno s Kimom, njegovo ženo Ri Sol-ju in visokimi predstavniki vladajoče stranke in vojske, pojavil na prireditvi amaterske umetniške skupine žen vojaških častnikov.

Še vedno ni sledi za odposlancem

Časopis Rodong Sinmun je tudi objavil njegovo fotografijo, na kateri sedi pet sedežev stran od Kima in si z obema rokama pokriva obraz.

Na prireditvi pa ni bilo Kim Hyok-Chola, posebnega odposlanca Severne Koreje za ZDA, ki naj bi ga zaradi propadlih pogovorov med Kimom in Trumpom po navedbah južnokorejskih medijev kazensko ustrelili.

Južnokorejske medijske navedbe o čistkah in kazenskih usmrtitvah v Severni Koreji so se v preteklosti nekajkrat izkazale za netočne.