Analitiki pravijo, da odkar je prišel na oblast, Kim Džong Un redno izvaja čistke med visokimi uradniki, ki jih sumi nelojalnosti. Foto: Reuters
Analitiki pravijo, da odkar je prišel na oblast, Kim Džong Un redno izvaja čistke med visokimi uradniki, ki jih sumi nelojalnosti. Foto: Reuters
Kim Džong Un
Razlog za usmrtitev namestnika premierja je nespoštljivo vedenje na srečanju, ki ga je vodil severnokorejski voditelj. Foto: Reuters
Severnokorejski voditelj dal usmrtiti visokega politika

"Podpredsednik vlade Kim Jong Džin je bil usmrčen," je povedal tiskovni predstavnik južnokorejskega ministrstva za združitev Džeong Džun Hi. 63-letnega enega izmed podpredsednikov vlade, ki je bil, kot piše BBC, pristojen za izobraževanje, je vojaški oddelek za ustrelitev obsojenca usmrtil julija, in sicer kot "protistrankarskega, protirevolucionarnega agitatorja", je dodal neki drug uradnik ministrstva za združitev, ki pa ni želel biti imenovan.

Kim Jong Džin se je v javnosti nazadnje pojavil 17. junija. Kaznovan je bil zaradi svojega neprimernega vedenja med sejo parlamenta, saj naj bi za govorniškim odrom zaspal. Pozneje je prestal zasliševanje, ki je razkrilo še druga kazniva dejanja, so še pojasnili na ministrstvu. Kot je dodal Seul, so dva druga visoka uradnika poslali na prevzgojo. Eden izmed njiju je Kim Jong Čol, ki je pristojen za medkorejske zadeve in vohunske dejavnosti proti Južni Koreji.

Od leta 2011 usmrtili več kot 100 uradnikov
71-letnik je karierni vojaški obveščevalec, ki naj bi bil organizator pogostih severnokorejskih spletnih napadov proti Seulu. Južna Koreja ga obtožuje tudi potopa njihove vojaške ladje leta 2010 nedaleč od sporne meje v Rumenem morju. V juliju so ga zaradi arogance in zlorabe položaja za en mesec izgnali na kmetijo.

Kim Džong Un je na oblasti od leta 2011, po očetovi smrti. Odtlej naj bi usmrtil ali na nižje položaje premestil številne visoke uradnike. Po podatkih Seula naj bi bilo v času njegove vladavine ubitih že več kot 100 strankarskih uradnikov.

Pred tremi leti potrdili usmrtitev Kimovega strica
Pjongjang najverjetneje usmrtitve ne bo potrdil, saj to storil le malokrat. Južnokorejske navedbe se bodo za resnične izkazale, če bo na primer imel podpredsednika vlade izginilo iz medijskih poročil ali pa bodo, recimo, na njegov položaj postavili novega človeka.

Nazadnje je takšno potezo potrdil pred tremi leti, ko se je z odmevno usmrtitvijo Kim Džong Un znebil svojega strica Čang Song Taeka, ki je veljal za drugega človeka v državi in je bil tudi mentor mlademu Kimu pri njegovih začetkih na oblasti. To je bil eden redkih primerov, da je bila severnokorejska javnost seznanjena z odstranitvijo visokega politika. Televizija je tedaj prikazala njegovo aretacijo na seji partije in pozneje še fotografije s sojenja.

Severnokorejski voditelj dal usmrtiti visokega politika