Lula in Ši sta se zavezala h krepitvi sodelovanja med 2. in 12. največjim gospodarstvom na svetu. Foto: Reuters
Lula in Ši sta se zavezala h krepitvi sodelovanja med 2. in 12. največjim gospodarstvom na svetu. Foto: Reuters

Lula želi na večdnevnem obisku na Kitajskem okrepiti in zgladiti odnose z največjo brazilsko trgovinsko partnerico, saj so se ti v času njegovega predhodnika Jairja Bolsonara poslabšali. Kitajski voditelj Ši Džinping ga je v Pekingu sprejel na slovesnosti pred veliko dvorano ljudstva.

Voditelja sta potrdila tesne gospodarske in diplomatske odnose med državama in izrazila pripravljenost na njihovo krepitev. "Kitajska in Brazilija imata kot strateški partnerici veliko skupnih interesov," je dejal Ši in zagotovil, da bo Kitajska nadaljevala kakovosten razvoj, pospešila oblikovanje nove paradigme in spodbujala kakovostno odpiranje.

Razvoj Kitajske "bo odprl nove priložnosti za Brazilijo in druge države po vsem svetu", je dodal Ši. Kitajska in Brazilija sta v skupni izjavi sporočili, da bosta poglobili tudi sodelovanje na različnih področjih v okviru skupnosti držav v razvoju BRICS (poleg njiju so v njej še Rusija, Indija in Južna Afrika). Obe državi podpirata tudi razprave o širitvi.

Obnovljen stisk roke po obdobju Bolsonara. Foto: Reuters
Obnovljen stisk roke po obdobju Bolsonara. Foto: Reuters

Voditelja želita posredovati pri doseganju miru v Ukrajini

Voditelja Brazilije in Kitajske sta govorila tudi o vojni v Ukrajini, v kateri se želita obe državi umestiti kot posrednici pri vzpostavitvi miru. Peking je sicer pod pritiskom Zahoda, naj stori več in za končanje vojne uporabi svoj vpliv na ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Predsednika sta se strinjala, da so dialog in pogajanja edini mogoči izhod iz ukrajinske krize. Druge države sta pozvala h konstruktivni vlogi pri spodbujanju politične rešitve, je poročala kitajska državna televizija CCTV.

15 dvostranskih sporazumov, tudi o razvoju satelita

Predsednika sta po poročanju spletnega dnevnika Valor Economico podpisala tudi 15 dvostranskih sporazumov. Med njimi so pomembni sporazum o skupnem razvoju satelita Cbers-6 za spremljanje območja Amazonije ter sporazumi na področju trgovine, spodbujanja naložb in zdravstvenih standardov za trgovino s hrano.

Lula je obisk na Kitajskem, na katerem ga spremlja okoli 40 visokih uradnikov, vključno z ministri, guvernerji zveznih držav in kongresniki, začel v sredo v Šanghaju. Ob prihodu je zagotovil, da se je "Brazilija vrnila" in da je minil čas, ko je ni bilo zraven pri glavnih odločitvah.

Pregled častne straže pred veliko ljudsko dvorano. Foto: Reuters
Pregled častne straže pred veliko ljudsko dvorano. Foto: Reuters

Državi razmišljata o trgovanju v lokalni valuti

Vodja največjega latinskoameriškega gospodarstva je kritiziral tudi prevlado ameriškega dolarja v mednarodni trgovini in bil kritičen do Mednarodnega denarnega sklada, ker "duši gospodarstva držav, kot je Argentina".

Brazilski finančni minister Fernando Haddad je v Pekingu povedal, da državi poglabljata študije o trgovanju v lokalnih valutah namesto v ameriških dolarjih, in dodal, da je tema že dolgo na dnevnem redu držav BRICS-a.

Kitajska je sicer od leta 2009 največja trgovinska partnerica Brazilije. Glede brazilske valute real je Haddad ocenil, da je "zelo podcenjena", če bo brazilski kongres podprl njegove davčne načrte, pa naj bi jo dvignili na "razumnejšo raven".

Polaganje vencev na Trgu nebeškega miru

Lula se je v Pekingu udeležil še slovesnega polaganja vencev na spomenik narodnih junakov na Trgu nebeškega miru v Pekingu in se srečal s kitajskim premierjem Li Čjangom.

Obisk na Kitajskem je brazilski predsednik načrtoval že marca, a ga je moral preložiti zaradi pljučnice. Po januarski inavguraciji je februarja obiskal tudi ameriškega predsednika Joeja Bidna. ZDA so sicer za Kitajsko drugi največji izvozni trg za brazilsko gospodarstvo.

Brazilski predsednik na obisku na Kitajskem